Izvješće o financijskom poslovanju Dubrovačke biskupije u 2014. godini predstavljeno je u četvrtak 14. svibnja na konferenciji za novinare u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Izvješće su predstavili dubrovački biskup Mate Uzinić, generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić i ekonom biskupije, diplomirani ekonomist Marijo Dominiković.

Ukupni prihodi biskupije u protekloj godini iznosili su 25.444.748,29 kn, ukupni rashodi 23.690.958,96 kn te je tako biskupija poslovala u plusu ostvarivši višak prihoda od 1.753.789,34 kn.

Biskup Uzinić uvodno je istaknuo da blagdan Uzašašća, koji je Crkva jučer proslavila, usmjeruje pogled vjernika prema nebu gdje je Uskrsli Gospodin, ali i prema zemlji gdje treba ispuniti njegovo poslanje, a to je navještaj njegova evanđelja svima.

“Naše financijsko poslovanje između ostalog pokazuje na koji način mi ispunjavamo to poslanje”, istaknuo je biskup. Ustvrdio je kako je samo pripremanje izvješća “bio poticaj nama u Dubrovačkoj biskupiji da vidimo u kojoj smo mjeri toj zadaći odgovorili”. To je također poticaj da dubrovačka Crkva u budućnosti bude manje usmjerena prema sebi samoj i svojim potrebama, sve manje autoreferencijalna, kako kaže papa Franjo, a sve više okrenuta drugima, osobito svom temeljnom poslanju, rekao je biskup, izrazivši nadu da će ovo izvješće u tom smislu pomoći.

Zahvalio je svima koji su na bilo koji način danas, ali i kroz povijest, pridonosili materijalnim potrebama Dubrovačke biskupije te istaknuo važnost transparentnosti kao jednog od načina na koji Crkva ispunjava svoje poslanje.

Također je veliku zahvalnost izrazio vjernicima koji u milostinji prve nedjelje pomažu biskupiju, kao i župama na marljivom administrativnom vođenju svojih financija što omogućuje Dubrovačkoj biskupiji da može na kvalitetniji način voditi svoje financije.

Mons. Palić rekao je kako su pravo bogatstvo Crkve Isusovo evanđelje i vjernici koji kao kršćani nastoje živjeti svoje opredjeljenje za Krista u svojoj svakodnevici.

“Da bi Crkva mogla ispuniti svoje poslanje, navještaj evanđelja, karitativnu djelatnost i slavlje otajstava vjere, potrebna su joj materijalna sredstva”, ustvrdio je generalni vikar. Istaknuo je da činjenica “koja sve nas hrabri i daje nam poticaj za dalji rad” je činjenica živog zajedništva koje se ostvaruje u različitim situacijama i okolnostima u kojima mnogi vjernici u župama ili u biskupijskim vijećima daju svoj doprinos. “I zato neki projekti nemaju cijene i ne mogu se iskazati u brojkama”, poručio je. Kao primjere naveo je prošlogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži, hodočašće mladih u Rim, Festival mladih koji je u tijeku, obiteljski skup u Slanom proteklog vikenda itd.

Mons. Palić istaknuo je kako biskupija posebnu važnost pokazuje za potrebite putem Caritasa, brigu za kulturnu baštinu i obrazovanje. Naime, Dubrovačka biskupija u suradnji s Ministarstvom kulture i drugim institucijama, nastoji održavati i obnavljati kulturnu baštinu, a u tijeku su projekti obnove Biskupske palače, crkve sv. Vlaha, župne crkve sv. Vlaha u Stonu, benediktinskog samostana sv. Marije na Mljetu i dr. Preko Caritasa Dubrovačka biskupija pruža nezamjenjiv doprinos na socijalnom području za društvo, a to pokazuju i podaci iz izvješća. Motivacija za karitativno djelovanje je kršćanska slika o čovjeku koja u svakome, a osobito u siromašnom i potrebnom nastoji prepoznati Isusa Krista.

Kao važnu stavku kojoj biskupija daje podršku generalni vikar izdvojio je obrazovanje koje je ljudsko pravo i temelj uspješnog i sretnog života. Biskupija, odnosno Crkva, investira ne samo u škole (Biskupijsku klasičnu gimnaziju koja danas ima zavidan status, nalazi se među 5 najboljih škola u Hrvatskoj), nego i kroz vjerski odgoj i obrazovanje, kao i kroz različite ponude poput tribina u Godini vjere, brojnih predavanja itd.

Od projekata koji se planiraju i koji će tražiti određena financijska ulaganja, generalni vikar izdvojio je veliku obljetnicu 1700 godina mučeničke smrti sv. Vlaha, završetke obnova crkava i župnih kuća, obnovu katedrale, izgradnju župne crkve u Novoj Mokošici, izgradnju osnovne škole i pastoralnog Centra u Župi dubrovačkoj.

Detaljno izvješće o financijskom poslovanju Dubrovačke biskupije predstavio je ekonom Dominiković. Rekao je da se izvješće odnosi na financijsko poslovanje Biskupskog ordinarijata, biskupijskih ureda i vijeća, Caritasa i Popovskog zbora te trgovačkih društava koja su vlasnički povezana s Dubrovačkom biskupijom, a to su: Pokora d.o.o., Visia Centrum d.o.o., Benfortuna d.o.o. i Otok d.o.o.

Polovicu (54,38%) redovitih prihoda biskupija je ostvarila iz proračuna, od imovine i od župa, izvanredne prihode (31,24%) iz proračuna, ostalih prihoda i donacija, dok je 14,38% prihoda ostvarila iz namjenskih prihoda.

Nešto više od četvrtine rashoda (26,82%) upotrijebljeno je za različite vrste pomoći i dobrotvornosti, dok je četvrtina (25,96%) upotrijebljena za pastoralne rashode. Za investicijsko održavanje kulturnih dobara upotrijebljeno je 2.899.842,27 kn (12,24%) od ukupnog iznosa, oko desetina rashoda potrošeno je na biskupijske ustanove, dok četvrtinu rashode čine različiti tekući rashodi.

Pojedinačno su predstavljeni i ukupni prihodi i rashodi Caritasa, Popovskog zbora te trgovačkih društva vlasnički povezanih s biskupijom.

O budućnosti financijskog poslovanja biskupije ekonom Dominiković je rekao: “Trudit ćemo se, tražit ćemo načine kako stvoriti pretpostavke da ono što je osnovno poslanje Dubrovačke biskupije uistinu ostvarimo kroz neke zdrave ekonomske aktivnosti. Mislim da smo materijalno i kadrovski sposobni za to. Trudit ćemo se da se to i dogodi u godinama koje su pred nama”.

Biskup Uzinić napomenuo je kako je, boraveći s mladima u Rimu, pozvao papu Franju da pohodi biskupiju u prigodi proslave 1700. godine od mučeničke smrti sv. Vlaha i 600. obljetnice zakona kojim je Dubrovačka Republika zabranila trgovinu robljem. Papa zasad nije niti prihvatio niti odbio tu mogućnost.

Uz predstojeći 49. svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja biskup je na kraju čestitao novinarima njihov dan.

Izvješće o financijskom poslovanju Dubrovačke biskupije u 2014. godini dostupno je na linku OVDJE.

IKA | Bitno.net