1

Unatoč raširenom mišljenju u zapadnim medijima, prosvjedi u Ukrajini nisu izazvani odlukom ukrajinske vlade o odgodi potpisivanja sporazuma o pridruživanju EU, već je ta odgoda bila samo katalizator prosvjedničkih akcija. Pravi razlog zapravo se da iščitati iz zahtjeva samih prosvjednika, a to su privremeni parlamentarni i predsjednički izbori, stvaranje vlade nacionalnog spasa, kažnjavanje krivaca za policijsko nasilje, stavljanje izvan snage nezakonitog sudskog progona prosvjednika, realna borba protiv bezakonja i korupcije. U popisu zahtjeva prosvjednika doduše postoji i zahtjev za potpisivanjem dogovora o pridruživanju EU, ali on nije među glavnima.

Naime, pod upravom predsjednika Viktora Janukoviča Ukrajina je došla u tešku političku, ekonomsku i društvenu krizu. Totalna korupcija, odsutnost pravednog sudstva, politički motivirani sudski progoni oporbe i neovisnih medija, kršenje ljudskih prava, policijsko nasilje, nepodnošljiv državni pritisak na malo i srednje poduzetništvo, otimanje imovine, krivotvorenje izbornih rezultata, stalan pritisak na katolike, bogaćenje predsjedničke obitelji i nekolicine tajkuna i u isto vrijeme osiromašenje sve većeg broja građana… Sve to popraćeno je stalnim skandalima, poput onoga da je u mladosti Janukovič bio osuđen za krađe i silovanje žene. Sve to, uz nevjerojatan cinizam državnih činovnika, jest pravi uzrok brojnih prosvjeda u Ukrajini, koji traju već treći tjedan.

Prošli je tjedan za katolike u Ukrajini donio nove teške trenutke. Naime, usprkos svim obećanjima vlade da neće koristiti silu protiv mirnih prosvjednika u noći s 10. na 11. prosinca, vlada je poslala specijalnu policiju na prosvjednike okupljene na glavnom kijevskom trgu. Napad policije dogodio se po noći, oko jedan po istočnoeuropskom vremenu, baš u vrijeme kad su prosvjednici bili okupljeni u molitvi.

U napadu policije koja je primijenila silu ozlijeđeno je više prosvjednika, uključujući i zastupnike parlamenta. Tijekom policijskog napada, prema izvještavanju medija, grkokatolički i rimokatolički svećenici nalazili su se u prvim redovima prosvjednika pokušavajući uvjeravanjem zaustaviti policajce. U isto vrijeme nekolicina svećenika ostala je uz glavnu prosvjedničku binu uz žene i djecu, moleći Gospodina da zaštiti miran nenaoružan narod pred policijskim nasiljem. Prosvjednicima je pošlo za rukom oduprijeti se policijskim snagama, zaustavivši nasilnički prodor vlastitim tijelima bez primjene nasilja. Nažalost, od policijskog nasilja teško je stradalo više prosvjednika.

Prema riječima Andrija Parubija, zastupnika u ukrajinskom parlamentu, dok su muževi svojim tijelima pokušavali zaustaviti prodor specijalne policije, svećenici, djeca i žene svojom su molitvom to doista i učinili. Jer, prema njegovu mišljenju, ništa drugo nije moglo zaustaviti nasilni napad policije, koji bi zasigurno rezultirao rastjerivanjem mirnog prosvjeda i brojnim žrtvama.

Ovo zaustavljanje policijskog nasilja bez primjene nasilja u medijima su već nazvali Božjom intervencijom u korist prosvjednika. Tijekom napada policije u kijevskim su crkvama počela zvoniti zvona za uzbunu. Ukrajinski mediji prenose priču jednog od prosvjednika, uvjerenog ateista, koji je doživio obraćenje nakon što je bio svjedokom događaja na kijevskom trgu.

Permanentna Sinoda Ukrajinske grkokatoličke crkve objavila je priopćenje u kojem su biskupi oštro osudili policijsko nasilje. To je učinila i Rimokatolička biskupska konferencija. Osudama nasilja pridružio se i apostolski nuncij u Ukrajini mons. Thomas Edward Gullickson.

11. prosinca članovi Permanentne Sinode Ukrajinske grkokatoličke crkve pridružili su se prosvjednicima na glavnom kijevskom trgu u zajedničkoj molitvi, uputivši poziv na nenasilje te riječi ohrabrenja za mirne prosvjednike. Također, Ukrajinsko katoličko sveučilište oglasilo je akciju građanske neposlušnosti režimu predsjednika Janukoviča. Predsjednik tog sveučilišta biskup mons. Borys Gudziak obratio se ukrajinskim policajcima i vojnicima sa zamolbom da odbiju izvršavanje nezakonitih i protuustavnih naredbi.

Od ove krvave noći nasilja u svim crkvama Galicije (zapadni dio Ukrajine nastanjen pretežito grkokatoličkim i rimokatoličkim stanovništvom) sve do nedjelje 15. prosinca, svaki sat zvonila su sva zvona pozivajući narod na molitvu za mirno pravedno rješenje društvene krize u Ukrajini.

U razgovoru za talijansku novinsku agenciju SIR, veliki nadbiskup kijevsko-galicijski mons. Sviatoslav Ševčuk naglasio je da se Crkva u Ukrajini ne upušta u politiku već pruža svojim vjernicima duhovnu potporu u njihovoj borbi za društvenu pravednost i ljudska prava. Solidarnost s ukrajinskim prosvjednicima izjavili su Katolička biskupska konferencija Poljske te Katolička biskupska konferencija Litve.

15. prosinca u glavnom gradu Ukrajine, prema izvještavanju ukrajinskih medija, na protest se okupilo više od milijun prosvjednika. Sam prosvjed je započeo ekumenskom molitvom u kojoj su s katoličke strane prisustvovali biskupi Rimokatoličke i Grkokatoličke crkve, a s pravoslavne predstavnici kijevske i moskovske patrijaršije te samoproglašene Ukrajinske pravoslavne autokefalne crkve.

Usprkos brojnim osudama ukrajinskog režima od strane međunarodne diplomacije te milijunskim prosvjedima, vlada nastavlja s progonom neistomišljenika, a napose prosvjednika, organizirajući uhićenja i nezakonita zatvaranja vlastitih građana. Jedina zemlja koja je dala potporu režimu Janukoviča je Ruska Federacija.

2 3

Za Bitno.net iz Ukrajine

Orest Wilczynski, svećenik Ukrajinske grkokatoličke crkve