Caritas

Knjižnice grada Zagreba u suradnji s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu okupile su stručnjake iz različitih područja kako bi razmijenili znanja, iskustva i ideje za poboljšanje socijalnih usluga u zajednici namijenjenih beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva. Stručni skup o problemu beskućništva održan je u četvrtak, 31. svibnja na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice u Zagrebu.

Uz predstavnike Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Centra za socijalnu skrb Zagreb, Crvenog križa, Studijskog centra socijalnog rada, Knjižnica Grada Zagreba, Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, Volonterskog centra Zagreb, Udruge Most, Udruge Ulični suputnik i Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na njemu su ispred Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sudjelovali Zvonko Erceg, tajnik Caritasa, i Elza Parlov, voditeljica Sektora karitativnog rada i projekata.

Sudionici su kroz predavanja i rasprave ukazali na brojne probleme i poteškoće s kojima se susreću svi koji se bave beskućnicima. Premda su beskućnici prvi puta uvršteni kao posebna kategorija u Zakon o socijalnoj skrbi, u praksi se malo toga promijenilo. Lokalne i regionalne vlasti, na koje je prenesena nadležnost i briga za beskućnike, uz rijetke iznimke, ne pokazuju previše sluha ni zanimanja za probleme beskućnika. Nadalje, posebno je istaknut problem prebivališta bez kojega beskućnici praktički ne mogu ostvariti nikakva prava. Osim nedovoljne senzibiliziranosti šire društvene, ali i stručne i znanstvene zajednice za probleme beskućnika, velike poteškoće stvara nedovoljna suradnja i neumreženost onih koji pomažu beskućnicima.

Inače, skup se održao u sklopu projekta “Knjigom do krova: mreža knjižnica za osnaživanje beskućnika” koji obuhvaća radionice informatičke i informacijske pismenosti uz radionice psihosocijalne podrške, a na kojima je sudjelovalo i 11 beskućnika smještenih u Caritasovom prihvatilištu u Rakitju.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomaže beskućnicima od 2003. godine. Objekt kapaciteta 40 ležajeva nalazi se u Rakitju, a u njemu su do danas smještaj i pomoć pronašle 382 osobe. Korisnicima se besplatno nude 24 satni smještaj, prehrana, pomoć u odjeći i obući, psihosocijalna pomoć i podrška, pomoć u ostvarivanju različitih prava, dobrovoljne radne aktivnosti te sudjelovanje na različitim radionicama. S korisnicima rade voditelj, socijalni radnik, psiholog, noćni čuvar/vozač, volonteri (medicinska sestra), socijalna i tehnička služba Caritasa. (ika/bitno.net)