Fetus

Fetus prepoznaje majčin glas – tako pokazuje nedavna francuska studija objavljena u časopisu International Journal of Developmental Neurosciences. Dokazano je to uz pomoć korištenja posebnih tehnika za rezonancu koje bilježe aktivnost moždane kore djeteta već od 30. tjedna trudnoće.
Druga studija, iz Opće bolnice Kingston u Kanadi, pokazuje da se otkucaji srca fetusa ubrzavaju kada osjeti glas svoje majke.

Što možemo naučiti iz ovih istraživanja? Prvo i osnovno – da je znanost otvorena ljepoti: postoji li išta ljepše od skrivenog prizora prenatalnog života, koji se već tisućama godina odvija u tajanstvenom mraku maternice? Drugo, fetus je zaista dijete, koje reagira, pamti, uči, baš poput djeteta koje je već rođeno.

U maternici postoji jedan svijet koji se ubrzano razvija. To je svijet našeg prenatalnog života. Fetus u svojem razvoju doživljava glasove, okuse, mirise, čak i bol ako mu je, nažalost, nanesemo. Upravo se iz toga razloga fetusu tijekom nekih prenatalnih kirurških zahvata daju anestetici.

Rođenjem se nimalo ne mijenja duhovno stanje pojedinca, a vrlo malo fizičko stanje, jer život je kontinuum od samoga začeća. Zabluda je misliti da je fetalni život „život na čekanju“ ili nekakav „život u dugom snu“. Fetalni je život prepun osjeta, korisnih za djetetov živčani sustav kao i za život u vanjskome svijetu.

Uzv

Upravo stoga postoje tečajevi o prenatalnom životu koji pomažu majkama da postanu svjesne ovih tvrdnji. Ponajviše služe za njihovo dobro kako bi stupile u kontakt sa svojim djetetom prije rođenja; preko pjesme, masaže trbuha i osjećanja pokreta i reakcije djeteta.

Koja utjeha za tolike žene, spoznaja da u sebi nosiš takvo društvo; možda jedno od rijetkih bića koja te vole ne zbog toga kakav si, već zbog toga tko si!

Ako biraš život:

Kao što sam već napominjao, potrebno je eliminirati riječ ‘fetus’ iz našeg vokabulara jer taj pojam djeluje stigmatizirajuće; odvaja prenatalni period našeg razvoja od ostalih, a zatim mu se ne priznaju jednaka prava kao i odraslima. Riječ ‘fetus’ dolazi od latinske riječi ‘felare’ što znači sisati, dojiti. Tijekom vremena, posebice posljednjih 50 godina, njome je drastično razdijeljeno razdoblje prije rođenja od onoga poslije.

Bilo bi lijepo kad bi maternica bila transparentna, međutim s ultrazvukom i znanošću ona je zapravo to i postala. Kakva šteta za onoga koji tvrdi da fetus nije ‘netko’ već ‘nešto’!

Carlo Bellieni |www.ilsussidiario.net

I.V. | Bitno.net