Poznati pisac Alain de Botton, inače deklarirani ateist, obznanio je da planira izgradnju ateističkih hramova diljem Velike Britanije! E kako sad to, upitat ćete se? Dečko razmišlja i za razliku od nekih koji obezvređuju religiju i njezine doprinose, on je shvatio da se citiramo „vrijednosti koje promiču različite religije kao i njihovi pripadajući rituali mogu i moraju iskoristiti u suvremenom liberalnom društvu“.

Naravno, budući da je ateist, njemu religija nije potrebna u svojoj biti i transcendentalnoj dimenziji odnosa s Bogom, nego se utilitaristički pita „Što religije posjeduju, a da možemo ukrasti od njih?“ (ostavši ateist, kao tumači u svojoj knjizi „Religija za nevjernike“). Rukovodeći se dakle teološkom-filozofsko metodom „copy-paste“ i ne vodeći puno računa o kontekstu gdje i kako će „pejstat“ kopirano, došao je do zaključka da bi bilo korisno izgraditi ateističke hramove posvećene svemu što je pozitivno i dobro.

„Mogu biti posvećeni ljubavi, prijateljstvu, miru ili viziji“, smatra De Botton te se pita „zašto bi samo religiozni ljudi imali najljepše građevine u zemlji“. Kako su dobro primijetili neki i na hrvatskim portalima, De Bottonova ideja, podsjeća na pokušaje vođa krvave Francuske revolucije koji su nastojali uništiti katoličku vjeru, ali svjesni potrebe religije preimenovali su parišku katedralu Notre-Dame u ‘Hram Razuma’. De Botton nije ostao samo na riječima; već je počeo raditi na realizaciji prvog hrama za ateiste s arhitektima studija Tom Greenall. U planu je izgradnja crnog tornja visokog 46 metara koji će bit lociran u Londonu i predstavljat će život na planetu Zemlji s tankom zlatnom linijom kao simbolom postojanja ljudske vrste

. Kako navodi Tportal „De Bottonovi hramovi nisu zamišljeni kao mjesta za poniranje u vlastitu nutrinu i povlačenje od svijeta, već naprosto kao poticanje slavljenja općih ljudskih vrijednosti. Religije povezuju ljude koji nemaju baš ništa zajedničko osim što su ljudi, kazao je De Bottom, zaključivši da se na isti način trebaju povezati i pojedinci koji naprosto slave neku vrijednost.“ Osim što je to doista odjek spomenute prosvjetiteljske tiranije „vladavine razuma“, ovi navodi i planovi izuzetno podsjećaju i na svijet kakvog je proročki predočio Robert Hugh Benson u romanu „Gospodar svijeta“, dajući apokaliptičku viziju posljednjih vremena.

Krešimir Svačić