Hrvatski katolički radio 17. svibnja 2022. obilježava 25. godišnjicu početka emitiranja. Povodom srebrnog jubileja HKR, v.d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže vlč. doc. dr. Krunoslav Novak rekao je da su Hrvatski katolički radio prije četvrt stoljeća pokrenuli hrvatski biskupi. „Danas, nakon 25 godina, možemo reći da smo ponosni što u hrvatskom medijskom prostoru postoji jedan takav medij, koji je glas Crkve, koji dopire do onih koji traže dobru, istinitu i provjerenu informaciju kao i ohrabrenje za vlastiti život. U središtu djelovanja HKR-a je naviještanje Radosne vijesti, no posljednjih godina se otvaraju i teme, pokreću rasprave i postavljaju pitanja koja su potreba izgradnji javnog dijaloga. HKR pokazuje da se i bez senzacionalizma može biti relevantan sugovornik publici današnjeg vremena.“

„Naši slušatelji cijene upravo tu dimenziju prepoznajući u programu koji im nudimo vjerodostojne sadržaje da bi bili informirani, ali i sadržaje koji obogaćuju život u onim dimenzijama koje upućuju na Istinu koja nam je naviještena u Božjoj riječi, a koja je put prema spasenju. Zato u ime svih djelatnika HKR-a izražavam zahvalnost svim brojim slušateljima, prijateljima i podupirateljima HKR-a na svakoj donaciji, podršci, pismu zahvale ili konstruktivnoj kritici. Ohrabreni tom podrškom i molitvama kojima nas prate, odlučno nastavljamo put prema slijedećem jubileju“, istaknuo je vlč. Novak.

Odluka o osnivanju Hrvatskog katoličkog radija donesena 1994. godine

Nakon što su na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u ožujku 1994. godine hrvatski biskupi razmotrili potrebu da Katolička Crkva u Hrvatskoj u svojem pastoralnom djelovanju više koristi elektroničke medije radio i televiziju, donijeli su 2. srpnja iste godine odluku o osnivanju Hrvatskog katoličkog radija koji će djelovati na cijelom području Republike Hrvatske.

Odlučeno je da će središnji studio biti u Zagrebu, u zgradi Nadbiskupskoga dječačkog sjemeništa. Brigu za oživotvorenje ove odluke biskupi su povjerili tadašnjem predsjedniku Vijeća HBK za medije zagrebačkom pomoćnom biskupu Marku Culeju koji je uputio zahtjev nadležnim vlastima Republike Hrvatske za dodjelu potrebne koncesije. Istog dana, 2. srpnja 1994., fra Mirko Juraj Mataušić je dekretom imenovan generalnim direktorom HKR-a s mandatom od tri godine. Povjereno mu je da pronađe stručne suradnike, a o svome radu trebao je izvještavati hrvatske biskupe. U prosincu 1994. na Trgovačkom sudu u Zagrebu upisan je Hrvatski katolički radio u sudski registar s djelatnošću – proizvodnja i emitiranje radijskog programa i izdavačka djelatnost.

Od tada sve do početka emitiranja programa organizirani su novinarski tečajevi i govorne vježbe da bi se mlade ljude, zainteresirane za rad na HKR-u, osposobilo za novinarski i voditeljski posao. Novinarski tečajevi održavali su sve do otvorenja radija.

U srpnju 1996. HKR je dobio državnu koncesiju. Tada je već imao najsuvremenije opremljen prostor za potrebe radija. Kako, među ostalim, piše u pismu potpisanom od fra Mirka Mataušića i biskupa Marka Culeja iz prosinca 1996.: Program će nastojati donositi sve dobro što ljude zanima, što ih može razvedriti, duhovno obogatiti i oplemeniti, sve vrste dobre glazbe koja svojim sadržajem odgovara kršćanskim moralnim načelima. Novinari i voditelji bit će djelomično ljudi iz Crkve koji već imaju iskustvo rada na radiju, djelomično profesionalci, a najviše će biti mladih koji prolaze govorne vježbe i tečajeve novinarstva.

U travnju 1997. fra Mirko je imenovan ravnateljem i glavnim urednikom HKR-a. 3. travnja 1997. potpisan je Ugovor o suradnji između HKR-a i Informativne katoličke agencije u kojem je IKA preuzela obvezu obavljanja pripreme cjelokupnog informativnog programa, vijesti, izvješća, komentara i javljanja dopisnika s mjesta događaja za potrebe HKR-a .

Vlasnik HKR-a je HBK, ali je u financijskom dijelu velika uloga sustava „Prijatelji HKR-a“ koje je od početka vodio Jerko Šišić. Stoga je odmah na početku emitiranja pokrenuta i emisija za prijatelje HKR-a. U financijsku pomoć radiju bili su uključeni, uz pomoć iz inozemstva, hrvatski gospodarstvenici kroz Hrvatsko društvo katoličkih gospodarstvenika. Pisma sa zamolbom za financijsku podršku slana su na redovničke zajednice i župe diljem Domovine.

Krenula je organizacija programa koju je vodila, kao zamjenica glavnog urednika fra Mirka Mataušića, Katica Knezović.

HKR je službeno počeo emitirati program 17. svibnja 1997.

Radio je započeo s emitiranjem govornog programa 17. svibnja 1997. Bila je subota uoči svetkovine Duhova. Najprije su blagoslovljen prostori HKR-a, a mladi djelatnici koji su se mjesecima pripremali za službeni početak emitiranja bili su vrlo uzbuđeni. Točno u podne, nakon blagoslova prostora, kardinal Franjo Kuharić u eteru je izgovorio prvi prigodni govor i time pokrenuo emitiranje HKR-a.

Hrvatski katolički radio bit će glas Crkve i time uključen u poslanje koje je Isus Krist naložio svojim apostolima: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio.“ Putem katoličkog radija Crkva želi unositi svjetlo evanđeoske poruke u javno mnijenje. Želi pomagati obiteljima u odgoju njihove djece neprolaznim vrijednostima duha, srca i moralnog djelovanja, želi odgajati savjest svojih vjernika da kršćanski žive i djeluju svaki u svom pozivu-političkom, gospodarstvenom, kulturnom i znanstvenom.

Crkva želi s kršćanskog polazišta tumačiti zbivanja i odnose među ljudima da budu pravedni i utemeljeni na istini i poštovanju života i svake ljudske osobe. Neprolaznim moralnim načelima Crkva želi svojim radijem pomoći mladima da znaju uočavati opasnosti kojima su izloženi i da znaju birati ono što je dobro, plemenito i istinito. Poslanje je Crkve da naviještanjem Isusa Krista odgaja ljude za kulturu života i civilizaciju ljubavi. U ime Božje započinjemo ovo djelo, rekao je, između ostalog, kardinal Kuharić na početku emitiranja.

Prvih godina emitiranja HKR je za Božić i Uskrs izdavao časopis Prijatelji namijenjen prijateljima HKR-a. U drugom broju ovog časopisa, izdanom 1998. godine, pronalazimo važne podatke:

– Satelitski sustav HKR-a realiziran je 1997. radi prijenosa audio signala HKR-a za područje Europe, SAD i dijela Kanade. Ugovorom s tvrtkom Croatel za realizaciju satelitskog sustava kao novog komunikacijskog rješenja HKR je ostvario prvu satelitsku vezu takvog tipa na području Republike Hrvatske.

– HKR jedina je radijska postaja na području RH koja koristi satelit radi prijenosa signala do FM odašiljača, sa zakupljenim svemirskim segmentom na interkontinentalnom satelitu ORION 1.

– HKR svojim početkom rada stvara novu sliku o hrvatskim medijima i predstavlja u tehnološkom smislu radijsku postaju XXI. stoljeća.

Ravnatelj fra Mirko Mataušić je u tom broju časopisa Prijatelji, koji je objavljen devet mjeseci otkako je HKR počeo emitirati, napisao: Ovaj radio želio je od početka biti glas Kristovih vjernika u javnosti. On ima navjestiteljsku ulogu, prenijeti današnjem svijetu na današnji način poruku evanđelja. Ne želi zaobići nijedno područje ljudskoga interesa. Jer kršćanska vjera ne smije ispustiti iz vida nijedan ljudski problem. Zato na HKR-u ne obrađujemo samo vjerske teme nego želimo obuhvatiti sva područja ljudskoga života i interesa.

Emitiramo svaku vrst dobre glazbe i pritom ne pitamo kakav je čovjek koji je stvara nego kakvu je pjesmu stvorio. Jer kad bismo odbacivali glazbu zbog autora ne bismo smjeli puštati ni velik dio klasične glazbe; možemo li zamisliti naš radio bez Mozarta? Starozavjetni su književnici i farizeji izbjegavali društvo grešnika da se ne bi onečistili. Isus se družio s grešnicima da bi ih spasio. Želimo uz Božju pomoć slijediti Isusa – tako da ne osuđujemo i da pružimo šansu onome što je dobro.

Što se programa tiče, čini nam se da je dosegao razinu s kojom – s obzirom na „mladost“ našeg radija – možemo biti zadovoljni…

Ravnatelji i glavni urednici HKR-a

U ožujku 1999. fra Ilija Živković imenovan je glavnim direktorom Hrvatskoga katoličkog radija i na toj dužnosti ostaje do 2001. Nakon njega v.d. ravnatelja je Anto Mikić. U lipnju 2002. glavnim direktorom HKR-a imenovan je vlč. Robert Šreter.

Dana 1. prosinca 2005. imenovan je, a 1. siječnja 2006. preuzeo je službu v. d. glavnog urednika HKR-a Anto Mikić. Dana 1. srpnja 2006. službu ravnatelja započeo je obnašati Zvonimir Ancić.

Na izvanrednom zasjedanju HBK u siječnju 2018. ravnateljem radija imenovan je mons. Fabijan Svalina, a glavnim urednikom Siniša Kovačić. U skladu s odlukom s izvanrednog zasjedanja HBK u njezinu sjedištu na Ksaveru u Zagrebu izvršena je 18. veljače 2022. primopredaja službe ravnatelja HKM-a između srijemskoga biskupa koadjutora Fabijana Svaline i generalnoga tajnika HBK Krunoslava Novaka koji je postao vršitelj dužnosti ravnatelja HKM-a.

Nagrade i priznanja

HKR, njegovi djelatnici i suradnici dobitnici su brojnih priznanja i nagrada tijekom 25 godina postojanja HKR-a. Izdvajamo samo neke: odlikovanje i priznanje HKR-u predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović „za izniman doprinos razvoju visokih standarda novinarske struke, kršćanskih načela, otvorenosti suradnji i dijalogu u društvu te promicanju općega dobra u zajednici“ 2019. godine; „Brončani mikrofon“ emisiji Sacro ritam HKR-a koju je dodijelio Ocjenjivački sud Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURIN) 2018. godine; 2021. godine HURiN je proglasio akciju HKR-a „Srcem za Banovinu“ jednom od najboljih u 2020. godini.

U 25 godina postojanja HKR je objavio više od 90 albuma, od kojih je šest dobilo diskografsku nagradu Porina, te 11 nominacija za Porina.