Droga

U hrvatskoj javnosti aktualna je rasprava o mogućoj dekriminalizaciji lakih droga o kojoj razmišlja vladajuća većina u Saboru. Za razliku od počesto protuslovnih stavova koji se mogu čuti s njihove strane, Crkva je uvijek bila i jest jasno protiv toga. Moguće posljedice dekriminalizacije o kojima se također govori u ovom članku potvrđuju ga kao ispravnog.

Stav Katoličke crkve o suvremenom problemu konzumiranja narkotika potpuno je jasan – ono je u suprotnosti s kršćanskim moralom i zato je Sveta Stolica protiv liberalizacije zakona koji zabranjuju narkotike, pa i u slučaju kada su u pitanju tzv. “lake droge” poput marihuane.

Ovo stajalište, na koje vrijedi podsjetiti u svjetlu recentnih rasprava u Hrvatskoj o mogućoj dekriminalizaciji marihuane, opetovano je izneseno u dokumentu Papinskog vijeća za zdravlje iz 2001. pod imenom “Crkva: Narkotici i ovisnost o njima” izdanog za pontifikata bl. Ivana Pavla II.

Dokument izdan kao pastoralni naputak ukazuje na tri metode borbe protiv ovisnosti: prevencije, liječenja i suzbijanja narkotika kroz odgovarajuće zakone. U uvodnom dijelu dokumenta bl. Ivan Pavao II. je istaknuo kako se “svi zajedno moramo boriti protiv proizvodnje i distribucije narkotika u svijetu i posebna je dužnost vlada da se hrabro suprotstave u borbi protiv ‘trgovine smrću’.

Istodobno se u dokumentu Papinskog vijeća ističe kako sama zabrana neće biti dovoljna u borbi protiv ovisnosti, nego ona mora biti dopunjena odgovarajućim mehanizmima prevencije i liječenja ovisnosti.

U raspravi koja se vodi ovih dana i gdje su izneseni mnogi pro et contra argumenti glede dekriminalizacije marihuane treba istaknuti jedno upozorenje dano sa samoga poprišta borbe protiv ovisnosti i njezinih posljedica. Psihologinja Nataša Jelenić, iz riječke udruge “U.Z.O.R.” koja se bavi zaštitom žrtava obiteljskog nasilja izjavila je za “Novi list” kako njihovi korisnici od 15 do 21 godine dekriminalizaciju doživljavaju kao zeleno svijetlo da počnu slobodnije konzumirati ‘lake droge’.

Oni površno shvaćaju pojam dekriminalizacije. Imaju ideje da će sad moći sa sobom nositi neograničene količine marihuane, da će je moći i uzgajati, barataju sa člancima iz medija o tome kako marihuana ima ljekovita svojstva i slično. Ono što je posebno zabrinjavajuće je što se na temelju toga smanjila njihova spremnost da apstiniraju, jer smatraju da će se ubrzo povući njihova prijava – rekla je Jelenić.

Nizozemska, jedna od najliberalnijih država glede zakona koji reguliraju konzumaciju marihuane, već nekoliko godina prolazi kroz proces redefinicije svoje politike koja joj je donijela brojne negativne posljedice – od povećanog broja “narkoturista” koji remete normalan život u nizozemskim gradovima, porasta organiziranog kriminala pa do pojave hašiša i kanabisa u coffee shopovima sa sve većom koncentracijom THC-a i ostalih štetnih sastojaka koji imaju nepredvidljive posljedice po zdravlje. Grad Rotterdam je tijekom 2009. zatvorio sve coffee shopove koji su se nalazili u krugu od 250 metara od obrazovnih ustanova jer se ispostavilo kako su oni iznimno povećali konzumaciju lakih droga među mlađom populacijom.

G.A. | Bitno.net