Dubrovčani već više od tisuću godina slave blagdan svoga zaštitnika sv. Vlaha na čiji dan širom otvaraju vrata svoga grada. U čast svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika održavaju se brojna kulturna, zabavna, glazbena i sportska događanja. Grad je posebno svečano osvijetljen i urešen, a pohode ga stanovnici okolice privlačeći pozornost bogatstvom originalnih narodnih kostima.

Vlaho

Na sam blagdan u crkvi sv. Vlahe održava se svečana misa od kuda vjerska procesija kreće ulicama staroga grada. Festa dubrovačkog zaštitnika, dan koji podsjeća da svetac koji Dubrovnik čuva na dlanu vječno bdije nad njegovom slobodom, uvrštena je 2009. u registar nematerijalne baštine UNESCO-a.  Proslava njegova blagdana 3. veljače, kontinuirano traje od 972. godine do danas. Temelji se na legendi o pojavljivanju svetoga Vlaha koji je pomogao Dubrovčanima u obrani protiv napadača. U Festu se masovno uključuju stanovnici grada i okolice, predstavnici države i lokalnih vlasti te predstavnici Rimokatoličke crkve.

U svijetu poznat kao sv. Blaž, biskup i mučenik, u Dubrovniku se časti kao sveti Vlaho. Rođen je u 3. stoljeću u Sebasti u Armeniji i rano postao kršćaninom. Bio je liječnik, pomagao je siromašnima. Budući da je ustrajno svjedočio Krista, vjernička ga je zajednica izabrala za biskupa.

Kada je u vrijeme cara Licinija na Istoku započeo veliki progon kršćana, u kojemu su među prvima stradavali biskupi, Blaž je hrabrio svoje vjernike. Na njihov nagovor sklonio se u neku špilju ali su ga brzo pronašli i izveli pred sud. Kako se nije htio odreći vjere u Krista, odsjekli su mu glavu i bacili ga u jezero. Bilo je to 317. godine.

Uz današnji blagdan sv. Blaža povezan je običaj „grličanja“, tj. blagoslova grla koji svećenici podjeljuju uz dvije upaljene svijeće i uz riječi: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakoga drugoga zla.“Vezano je to uz predaju da je sv. Blaž nekom dječaku kojemu je zapela kost u grlu pomogao učinivši znak križa nad njim.

Laudato.hr