Riječki nadbiskup Ivan Devčić na početku mise pročitao je pismo iz Vatikana kojim mu je potvrđeno da postupak može i službeno započeti. Dekret je potpisao kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca. “Ovaj je dekret razlog našeg okupljanja večeras. Zahvaljujemo Gospodinu i molimo ga da nam podari svoj blagoslov u provedbi ovog postupka. Svjesni da se uzalud muče graditelji ako Gospodin kuće ne gradi, molimo za njegovu pomoć i potvrdu da službenicu Božju Mariju Kozulić Crkva proglasi blaženom i svetom”, rekao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje.

U propovijedi je podsjetio na razloge za pokretanje kauze. Posvetivši svoj život Bogu i bližnjemu, Marija Kozulić bila je velika humanitarka, riječka dobrotvorka, kako su je još za života zvali svetom. “Ona se zaista dala voditi od Isusa. A za to je potrebno, kako sam Isus nalaže, odreći se sebe, kako bi se posvema mogli posvetiti Bogu i čovjeku u nevolji. Dok traje ovaj proces za beatifikaciju imat ćemo još više prilike uvidjeti koliko se svojim djelovanjem zaista suobličila s Kristom”, istaknuo je nadbiskup.

Marija Kozulić rođena je u Rijeci 20. rujna 1852. godine u kršćanskoj i dobrostojećoj brodovlasničkoj obitelji. Žena široke naobrazbe i kulture, bila je učiteljica glazbe i poznavala strane jezike. Kao zauzeta laikinja i franjevačka trećoredica 1895. u Rijeci je utemeljila Zavod Presvetog Srca Isusova za djecu i mladež te dječji vrtić. U Zavod se smjestilo 60 djece, na prehrani ih je bilo još 300, a primani su bez obzira na vjeru i nacionalnost. Godine 1899. Marija Kozlić utemeljila je Družbu sestara Presvetog Srca Isusova i položivši zavjete uzela ime Krucifiksa. Sestre danas nastavljaju njezino humanitarno poslanje, u Rijeci vode dva dječja vrtića te ženski učenički dom, a iznimno su cijenjene njihove jaslice “Mima”. (ika/bitno.net)