Varaždinska podružnica udruge Betlehem otvorila je svoja vrata trudnicama i majkama iz Ukrajine. Time su otvorili novo poglavlje u djelovanju “za život”, nesebično darujući svoje vrijeme za one u potrebi. Iskoristili smo prigodu i o tome kratko razgovarali s voditeljem Betlehema Varaždin Vjeranom Grabantom.

– Udruga Betlehem poznata je po svom pro-life angažmanu, a posebno po skrbi za trudnice koje su prisiljene na pobačaj te žene, žrtve nasilja. Kako ste se odlučili primiti izbjeglice iz Ukrajine?

Odmah prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, kad smo vidjeli prve vijesti s ratišta, napravili smo telefonski sastanak voditelja naših kuća i zaključili da, s obzirom na naše proširene kapacitete, jednu kuću možemo prenamijeniti za prijem izbjeglica. Kod nas se u Varaždinu, u Kući života Gospe Fatimske, neposredno prije toga oslobodilo mjesto zbog čega smo se odlučili za ovu lokaciju. Ujedno je i naš kraj gospodarski dobro razvijen, pa smo ciljali na brzo zapošljavanje i integraciju majki u društvo. S time smo pogodili jer je gđa Oksana pronašla posao za pet dana. Moram napomenuti da smo se u prvim danima rata ponudili Ukrajinskom veleposlanstvu za prihvat izbjeglica, ali je pronalazak obitelji koje bi se uklopile u naš koncept „majčinskih kuća“ bio otežavajuć sve dok nismo stupili u kontakt s predsjednikom udruge „Život vjere“ g. Radom Šimićem, koji nas je spojio s potrebitim mamama.

– Koliko ste točno ljudi primili i iz kojih krajeva?

Do sad su kod nas bile smještene dvije obitelji. Spomenuta Oksana i njezino dvoje djece iz Kijeva te Valerija sa sinom iz Zaporožja. Valerija je stigla iz okupiranog područja i preporučuje svima koji su još uvijek na tom području da se sklone na sigurno organiziranim besplatnim vlakovima koji prevoze ljude iz triju velikih gradova do Lavova. Ona se nije dugo zadržala kod nas jer je u Biogradu na Moru dobila mjesto u vrtiću za sina.

– Koje su njihove potrebe i kako su se snašli u Hrvatskoj? Na koje im sve načine udruga Betlehem pomaže?

Moram priznati kako se radi o izrazito skromnim i zahvalnim ljudima koji svakog posjetitelja počaste nekom ukrajinskom poslasticom. Vrlo brzo su se spojili s ukrajinskom zajednicom u Varaždinu pa i sami dalje pomažu distribucijom viška vlastitih donacija svojim sunarodnjacima. Mi smo im ciljano nabavili odgovarajuću odjeću i obuću za ljeto i ranu jesen. Trebat će im topla odjeća za zimu i pribor za školu. Planiramo im nabaviti sušilicu za rublje, pa molimo ako netko može donirati, da nam se javi.

– Postoje li planovi/želje za primanje još izbjeglica iz Ukrajine?

S obzirom na to da se Valerija nije dulje zadržala u kući, razgovaramo s g. Šimićem da nam pronađe neku trudnicu ili mamu s malim djetetom. Od samog početka spremni smo da, ukoliko bude veća potražnja za smještajem, privremeno prenamijenimo i naše prizemne prostorije za prihvat još jedne obitelji.

Inače, naši Ukrajinci ugodno su iznenađeni toplim prijemom na svim instancama u Hrvatskoj te ističu kako je to čista suprotnost iskustvu u Francuskoj, gdje su prethodno bili smješteni. Stoga zahvaljujem našim volonterima i potičem da nastavimo i dalje tako kako bi im ova teška vremena koja proživljavaju bila što ugodnija.

Podaci za donaciju:

M. A. Reljkovića 30, 42000 Varaždin
IBAN: HR8423900011100984540
Swift adresa: HPBZHR2X