Od svih pozvanih skupina suradnika odazvali su se: Isusovačka služba za izbjeglice, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Kap dobrote, Trajno euharistijsko klanjanje Jordanovac, Marijanski zavjet za domovinu, Marijina legija, Studentski katolički centar Palma, Studentski katolički centar Osijek, Centar Ignacije, Vidi, prosudi, djeluj, suradnici iz Župe Zamet i Župe Jordanovac, Magis, Zaklada “O. Ante Gabrić”, Misijski ured, Hrvatska zajednica bračnih susreta, Zaklada “Anamarija Carević”, Zaklada “Biskup Josip Lang”, Prisutnost, Radio Marija te Neokatekumenski put.

Na prvom dijelu susreta, provincijal Šujević podijelio je s predstavnicima više od 20 suradničkih organizacija, institucija i udruga nekoliko vrijednih spoznaja. Nakon pandemije i potresa kao da nam je Duh Sveti zahvatio duše u jednom novom smjeru. Isusovci i suradnici proslavili su 500. godišnjicu Ignacijeva ranavanja i preko 400 godina od osnutka reda u Hrvatskoj. Provincijal je podsjetio suradnike na opće apostolske preferencije Družbe Isusove, koje usmjeravaju isusovački rad do 2029. godine. Odnose se najprije na Duhovne vježbe (sv. Ignacija) i razlučivanje kao put prema Bogu. Ignacijevska duhovnost je specifična pa bi takva trebala biti i suradnja. Nadalje, tu je hod sa siromasima, izbjeglicama, odbačenima od svijeta, u poslanju pomirenja i pravde – predanje skrbi za sve obespravljene. Treća preferencija je briga o mladima i njihovoj budućnosti koja bi trebala biti ispunjena nadom, da uvrste Boga u svoje temeljne odluke koje se donose u toj fazi života, pomoći im da kroz životni hod pronađu Boga u svim stvarima. Konačno Družba poručuje da se trebamo svi skrbiti o našem zajedničkom domu – planeti Zemlji – koji nam je jedini na kojem možemo živjeti. Treba dakle zaustaviti i spriječiti eksploataciju Zemlje radi egzistencije nas samih, ali i životne ugroze koju time donosimo domorodačkim narodima, seljacima i sl.

Nakon ovog podsjetnika, p. provincijal je podijeli nekoliko svojih misli na temu dokumenta koji je također aktualan i govori o stanju Družbe Isusove, a nosi naziv “Poslani surađivati u pomirenju svega u Kristu”. Taj dokument poručuje da smo pozvani izgraditi zajedništvo kroz zajedničko funkcioniranje i suradnju, izmirenje sa svima od Zemlje do Nebesa. Svaka organizacija jedan je ud koji ne može funkcionirati samostalno nego kao dio organizma – Crkve – u zajedništvu s drugima, u brizi jednih za druge. Prvo “biti” pa tek onda “djelovati” – tako se događa preobrazba koju želimo i koja je ispravna.

Mala vježba koju je provincijal predložio suradnicima bila je promisliti kada su zadnji put oplemenili ili bili oplemenjeni gestom koju su pružili nekoj osobi s kojom su surađivali, i tu spoznaju podijeliti među sobom. Nastalo je lagano komešanje, zatim dijeljenje vlastitih iskustava, koje je preraslo u veseli žamor.

U drugom dijelu susreta, od 17:30 sati bilo je animirano klanjanje i sveta misa, na kojoj su uz suradnike bili pozvani svi isusovački dobročinitelji i vjernici s kojima komuniciraju kroz suradničke organizacije i aktivnosti. Bilo je lijepo vidjeti svečanost trenutka – toliko isusovaca na oltaru, a toliko vjernika u crkvi. Organizatorima je bilo u mislima toliko nakana ljudi koji su bili spriječeni doći, ali su zamolili da molimo za njihove nakane. Klanjanje je glazbeno obogatila ekipa iz Molitvene zajednice Srce Isusovo, a misu je uveličao Veliki Marijin zbor jordanovačke župe.

Susret je završio kratkim prigodnim domjenkom na kojem su se produbile neke započete teme; bila je to prilika za prokomentirati dodatno s provincijalom Sebastianom neku temu započetu na formalnom dijelu susreta. Zaključak svih okupljenih bio je da smo željni suradnje, bolje informiranosti jedni o drugima i da trebamo poduzeti korake kako bi se ta suradnja ostvarila na veću slavu Božju, a kroz djelovanje i misiju organizacija u kojima jesmo i radimo.

Pozivamo sve da podrže Mrežu isusovačkih prijatelja!

Ispunite kratki upitnik na ovoj poveznici i pomozite nam biti produžena ruka u suradnji isusovaca i prijatelja u zajedničkom poslanju: nasljedovanju Krista, usvajanju Ignacijevske duhovnosti i sličnih aktivnosti, a sve kako bismo u budućnosti bili odgovorniji i brižniji jedni prema drugima.