Foto: Saša Ćetković

Zaštita obitelji mora podrazumijevati i očuvanje obitelji, a ovakvim Prijedlogom Obiteljskog zakona kreće se u potpuno suprotnom smjeru. U zakonu čak nema niti odredbe koja bi govorila o tome da su roditelji prije svih odgovorni za dijete.

Uređenjem obiteljskih odnosa kako se predlaže novim zakonom u potpunosti se zanemaruje potreba sudjelovanja roditelja u životu djeteta te se neosnovano i nelogično minimalizira njihova uloga, napominje u svom pismu predsjednik Udruge „U ime obitelji“ Lino Zonjić.

U Udruzi smatraju kako takvim Prijedlogom zakona obiteljska politika Republike Hrvatske ide u smjeru zatiranja temeljnih moralnih, društvenih i obiteljskih vrijednosti te je u suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta, ali i pozitivnim pravom Republike Hrvatske, uključujući i sam Ustav. Odredbe koje djetetu dopuštaju da slobodno i samo, nakon četrnaeste godine, daje pristanak na medicinske zahvate idu na štetu djeteta i njegova zdravog i normalnog odrastanja.

Napominju i kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljan broj klinika za djecu, obiteljskih savjetovališta i drugih oblika potpore obitelji i mehanizama prevencije obiteljskih i bračnih sporova.

Ukidanjem obiteljskih centara, ukidanjem potpore osposobljavanju roditelja kroz ograničenje nadzora nad roditeljskom skrbi, te ne pružanjem zaštite prava djetetu tijekom brakorazvodnog postupka, država ne samo da ne štiti obitelj, nego i konstantno predstavlja bitan čimbenik u postupnom, a u posljednje vrijeme sve agresivnijem rušenju i zatiranju obiteljskih vrijednosti stoji u pismu saborskim zastupnicima.

Pismo saborskim zastupnicima koje je potpisao predsjednik udruge Lino Zonjić prenosimo u cijelosti:

Poštovani saborski zastupnici,
obraćamo Vam se povodom drugog čitanja i rasprave o konačnom Prijedlogu Obiteljskog zakona.
Prvenstveno želimo ukazati kako smatramo iznimno važnim da se usprotivite izglasavanju istoga, u obliku kakav je sada predložen, budući da je isti nekvalitetan i neprimjenjiv, te u mnogim pitanjima otvara prostor dvojakom tumačenju. Ovakvim Prijedlogom Obiteljskog zakona obiteljska politika Republike Hrvatske ide u smjeru zatiranja temeljnih moralnih, društvenih i obiteljskih vrijednosti, a neosporno je da je i u suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta, ali i pozitivnim pravom Republike Hrvatske, uključujući i sam Ustav.

Uređenjem obiteljskih odnosa kako predlaže ovaj Prijedlog Obiteljskog zakona u potpunosti se zanemaruje potreba sudjelovanja roditelja u životu djeteta te se neosnovano i nelogično minimalizira njihova uloga. Bez osnove se izostavlja smjernica po kojoj „roditelji imaju dužnost i pravo odgajati dijete kao slobodnu, humanu, domoljubnu, moralnu, marljivu, osjećajnu i odgovornu osobu, poštujući načela ravnopravnosti spolova, kako bi bila pripremljena za skladan obiteljski i društveni život s pozitivnim odnosom prema prirodi.“ Dodatno, u Prijedlogu Obiteljskog zakona nema niti odredbe koja bi govorila o tome da su roditelji prije svih odgovorni za dijete. Ukoliko to nisu roditelji, postavlja se pitanje tko jest?!

Ovakve odredbe, kojima se, između ostalog, djetetu dopušta da slobodno i samo, nakon četrnaeste godine, daje pristanak na medicinske zahvate, idu na štetu djeteta i njegova zdravog i normalnog odrastanja, a uz to ostaje nejasno i npr. derogira li takva odredba postojeće odredbe Zakona koji uređuje pobačaj (Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na odlučivanje djece) koji dopušta da maloljetnica starija od 16 godina zatraži pobačaj, bez zahtjeva da prođe savjetovanje i bez obveze da se obavijeste njezini roditelji? Znači li to da će djevojčica od 15 godina moći samostalno zatražiti i izvršiti pobačaj bez znanja roditelja?!? Je li to smjer u kojem želimo da se društvo razvija?

Unošenjem mogućnosti da dijete starije od četrnaest godina ima mogućnost samo pokrenuti i voditi postupke protiv svojih roditelja, a država mu asistira putem skrbništva, da pritom ne postoji dovoljan broj klinika za djecu, obiteljskih savjetovališta i drugih oblika potpore obitelji i mehanizama prevencije obiteljskih i bračnih sporova, kao i ukidanjem obiteljskih centara, ukidanjem potpore osposobljavanju roditelja kroz ograničenje nadzora nad roditeljskom skrbi, te ne pružanjem zaštite prava djetetu tijekom brakorazvodnog postupka, država ne samo da ne štiti obitelj, nego i konstantno predstavlja bitan čimbenik u postupnom, a u posljednje vrijeme sve agresivnijem rušenju i zatiranju obiteljskih vrijednosti. Takvo djelovanje je u protivnosti s odredbama čl. 62. Ustava RH koji određuje: „obitelj je pod osobitom zaštitom države“, te je protivno i čl. 35. Ustava koji govori o zaštiti obiteljskog života i čl. 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koji državama nameće pozitivne obveze za zaštitu obitelji.

Zaštita obitelji mora podrazumijevati i očuvanje obitelji, a ovakvim Prijedlogom Obiteljskog zakona kreće se u potpuno suprotnom smjeru.

Zbog svega navedenog smatramo da je cjelokupan Prijedlog zakona neprihvatljiv te Vas pozivamo da se najodlučnije zauzmete za odbacivanje Prijedloga Obiteljskog zakona, stoji u pismu udruge U ime obitelji.

Bitno.net