TribinaFoto: IKA
U organizaciji udruge Snaga za život, FertilityCare Hrvatska i Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara – podružnica Split, održana je tribina “Neplodnost i suvremeni načini liječenja. Postoji li alternativa medicinski potpomognutoj oplodnji?” u četvrtak 19. travnja u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Teolog i publicist Dražen Bušić govorio je o temi “Uzroci neplodnosti, dometi MPO i pastoral neplodnih bračnih parova”.

Tehnike MPO uspješne su tek u 25% započetih trudnoća unutar tri pokušaja. One ne liječe neplodnost – ne uklanjaju uzroke neplodnosti već su biološko-tehnološki zahvat u humanu reprodukciju. Po završetku konferencije Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Beču, (srpanj 2002.) nastala je preporuka kojom liječnici upozoravaju parove na neke nepoznate činjenice vezane uz umjetnu oplodnju: djeca začeta IVF tehnikom predstavljaju visoko rizičnu skupinu s visokim fetalnim, ranim neonatalnim i perinatalnim mortalitetom. Niske su porođajne težine i s visokim postotkom prijevremenih poroda, imaju povećani rizik neuroloških poremećaja, posebno cerebralne paralize. Rizik da se primjenom IVF-a dobije hendikepirano dijete je 11% u usporedbi s 5% kod normalne populacije. U psihološkoj i psihijatrijskoj kliničkoj praksi potvrdilo se kod takve djece postojanje ‘sindroma nestalog blizanca’ i ‘sindroma preživjelog’ (zbog smrzavanja i odumiranja zametaka). Oni eksperimenti na ljudskim bićima za koje se unaprijed zna da neće sa sigurnošću omogućiti život – su nedopustivi. MPO se protivi dostojanstvu bračnog čina a kod heterologne oplodnje može dovesti do bezbrojnih transformacija humane reprodukcije, posebno u slučajevima surogat-majčinstva. Za neplodne bračne parove trebalo bi razvijati posebnu pastoralnu skrb u Crkvi – duhovno savjetovanje, bolesničko pomazanje, blagoslov svećenika, posredničku molitvu.

Predsjednica udruge FertilityCare Hrvatska Katarina Grgić predstavila je FertilityCare sustav i NaPro liječenje (Natural Procreative Tehnology) kao izvrstan, holistički pristup u liječenju ženskog zdravlja i plodnosti. Radi se zapravo o medicinskom i kirurškom pristupu ginekološkom i reproduktivnom zdravlju utemeljenom na praćenju i bilježenju ženskog ciklusa putem FertilityCare sustava. NaPro je raširen na svim kontinentima, u Europi od 1998. postoji Europsko udruženje FertilityCare centara koje broji četrdesetak liječnika pod vodstvom dr. Phila Boyle (Irska). U svijetu postoji oko 150 poučavatelja Fertilitycare sustava, u Hrvatskoj 4, ali postoje brojni stručnjaci u tijeku edukacije. Ovaj se sustav može koristiti za postizavanje trudnoće, odgađanje trudnoće, praćenje zdravlja žene i liječenje njene plodnosti. NaPro liječenje je sustavan pristup koji poboljšava i normalizira reproduktivnu funkciju žene i muškarca, surađuje s prirodom pojedinog ciklusa a do začeća dolazi prirodnim putem. Irsko iskustvo, objavljeno u vodećim medicinskim stručnim časopisima pokazuje ohrabrujuće rezultate ove metode: na 1072 para u razdoblju od 1998. do 2002. u 24 mjeseca od 100 parova 52.8% dobilo je živorođeno dijete, 4.6% su blizanci. NaPro liječenje pokazuje kako je neplodnost stanje koje često odražava pozadinu nekoliko bolesnih procesa u organizmu koji, ukoliko se točno dijagnosticiraju i liječe, mogu dovesti do obnavljanja normalne funkcije prokreacije. Mnogi parovi koji prethodno neuspješno prođu kroz postupke MPO imaju uspješne trudnoće uz pomoć NaPro liječenja. NaPro liječenje je neusporedivo jeftinije od MPO, njeguje holistički pristup, manje je invazivno, sprječava spontane pobačaje, ima visok postotak živorođene djece, manji postotak višeplodnih trudnoća, manje ukupnih troškova i komplikacija te je svima etički prihvatljivo, u skladu je s Kodeksom medicinske etike i deontologije i Zakonu o MPO iz 2009. koji kaže da bračni drugovi imaju pravo na obavijest o mogućim oblicima prirodnog planiranja obitelji i liječenja neplodnosti i drugim načinima ostvarivanja roditeljstva. U praksi se kod nas nažalost događa da upravo zdravstveni djelatnici odgovaraju pacijente od prirodnih metoda pristupa vlastitoj plodnosti koja bi zapravo trebala biti uvrštena u zdravstveni sustav. Od 2014. Hrvatska bi trebala postati regionalni centar za edukaciju stručnjaka FertilityCare sustava i NaPro tehnologije.

Tajnica udruge Snaga za život Kristina Bušić govorila je o posvojenju i udomljenju djece kao mogućem odgovoru na problem neplodnosti i vrlo pozitivnim iskustvima obitelji koje su se odlučile na taj korak, ostvarujući onu Kristovu riječ: „Tko god primi jedno dijete u moje ime, mene prima” (Lk 9,48).(ika/bitno.net)