Na početku euharistijskog slavlja, mons. Šaško je istaknuo kako misom – iz Kristova srca, iz srca Crkve”, započinje proslava Dana Sveučilišta. U homiliji je biskup govorio o srcu kao komunikacijskom znaku koji je povezan s anatomijom, time povezujući i pokretanje novog studija medicine na Sveučilištu.

Sigurno više od tri stoljeća, oslonjen na katoličku predaju, simbol srca je ostalo živjeti kao govorljiv znak. U kršćanstvu to nije samo ranjeno, probodeno, okrunjeno srce, nego je plameno, preobraženo, vječno. Ono je drugi način uprisutnjenja Božjega utjelovljenja, njegove muke i smrti, njegova uskrsnuća i dara Duha Svetoga koji daje život svemu stvorenome, koji živi u nama i koji se očituje u ljubavi, u nesebičnosti i brizi za bližnje”, kazao je biskup.

U nastavku svečanosti u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ prisutnima se najprije obratio rektor dr. Željko Tanjić.

Osvrnuvši se na rad Sveučilišta u vremenu pandemije i potresa, rektor je poručio: Često nas je kroz ovo razdoblje obuzimala i bojazan, ali vjerujem da smo i ovo razdoblje živjeli kao priliku i izazov kako bismo bili još bolji graditelji nade, za druge i za sebe. Nastojali smo, koliko god je to bilo moguće, na razne načine, biti blizu našim studentima, djelatnicima i nastavnicima koji su nastradali u potresu i bili pogođeni pandemijom, ljudskom, duhovnom, stručnom i materijalnom pomoći”.

Rektor se osvrnuo i na djelovanje HKS-a u proteklom razdoblju. Usvojena je nova strategija razvoja sveučilišta do 2025., a u tijeku su pripreme za prvu godinu izvođenja novog studija medicine. Pripremljene su i inicijalne akreditacije za znanstveno područje tehničkih znanosti, preddiplomski studij za softversko inženjerstvo s društvenom primjenom, diplomski nastavnički smjer povijesti, a potpisan je i ugovor s KBF-om u Zagrebu o izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija.

Na današnjoj svečanosti želim posebno istaknuti upravo to da kroz ovo vrijeme pandemije kao i kroz ovih petnaest godina Sveučilište ne bi moglo doći do ove razine razvoja da nije bilo tolikog zalaganja i ljubavi prema Sveučilištu svih naših nastavnika i djelatnika, od porte, tehničke, financijske službe, posebice studentske i pravne službe, tajnica odjela, našega ureda za odnose s javnošću, informatičke službe, zalaganja svih 168 zaposlenika. Hvala vam od srca na vašem nesebičnom služenju, radu i zalaganju”, nadodao je i dr. Tanjić.

Prvi rektor, mons. Ivan Šaško, prenio je na svečanosti čestitku i pozdrav Velikog kancelara Sveučilišta, kardinala Josipa Bozanića. Sve što je istinski vrijedno u našemu životu i u životu Sveučilišta, istaknuo je mons. Šaško, rođeno je iz usklađenosti ljudskoga života s Božjim životom, ljudskog srca s Božjim srcem, “jer je Sveučilište u svojoj jezgri pitanje i odgovor srca”. Uz to, Dan Sveučilišta je prilika da se malo zastane, razmotri prijeđeni put i ponovno otkrije snaga za vrijeme koje je pred nama, kazao je pomoćni biskup.

To je ista snaga koja je stoljećima nadahnjivala, donosila plodove, oblikovala živote i otvarala obzore. Naših 15 godina je uistinu malo u tijeku stoljeća, i svih plodova srca, ali je veličina upravo u istoj pokretačkoj snazi i u istim nadahnućima. U istome smo srcu koje gori u ljudima koje su kršćanstvom oplemenjivali život pojedinaca, društva i civilizacije”, istaknuo je.

U sklopu programa uručene su nagrade najboljim studentima u akademskoj godini. Rektorovu nagradu primili su studenti Odjela za povijest Jakov Blagojević i Ante Matuško, asistentica i magistra komunikologije Matea Vidulić te studenti Odjela za psihologiju Marija Bogović i Rej Kovačević. Po prvi put je podijeljeno i priznanje za doprinos razvoja znanosti i nastave na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koju je primio dr. Anto Čartolovni. Priznanje su dobili i zaposlenici Sveučilišne informatičke službe za doprinos organizaciji rada i unapređenje informatičke infrastrukture na Sveučilištu u vrijeme pandemije te Maja Škvorc za doprinos razvoju administracije.

Premijerno je prikazan i film o Sveučilišnoj kapeli „Srce Sveučilišta”. Film je nastao povodom 15. obljetnice osnutka Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, 3. lipnja 2006., i 10. obljetnice susreta Pape Benedikta XVI. s mladima, 4. lipnja 2011., u Zagrebu. O kapelici i njenom značenju za sveučilišnu zajednicu u filmu govorili su mons. Ivan Šaško; prof. dr. sc. Željko Tanjić;  vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo, sveučilišni kapelan; izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Odjela za sestrinstvo; dr. sc. Dominik-Borna Ćepulić, asistent Odjela za psihologiju i Marta Šelimber, studentica Odjela za psihologiju. Autorsku glazbu potpisuju studenti Lovro Knežević (Odjel za sociologiju) i Domagoj Čondrić (Odjel za psihologiju), a film su snimili i montirali studenti 2. godine preddiplomskog studija Odjela za komunikologiju Kristijan Jalšić i Ana Kahlić i studenti 3. godine preddiplomskog studija Odjela za komunikologiju Magdalena Hegedić i Marc Sokolec s asistenticom Odjela za komunikologiju Mateom Vidulić.

U glazbenom predahu Menuet iz male noćne muzike Wolfganga Amadeusa Mozarta odsvirala je magistra sociologije Marija Žagmešter. Program je moderirala asistentica na Odjelu za povijest magistra Veronika Novoselac.

Snimku svečanog akademskog čina pogledajte u nastavku.