Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. st. na tlu Hrvatske, a zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Katedrala je za Šibenčane bila mnogo više od majstorskog arhitektonskog postignuća. Ona je element zajedništva koji je svojim kulturnim zračenjem okupao srednjovjekovni Šibenik, a njegove građane učinio vizionarima, osviještenim građanima svijeta, ujedinjenima oko ideje izgradnje jedinstvene monumentalne građevine. 

Jedan od najznačajnijih objekata na hrvatskom tlu zaslužio je imati pripadajući Interpretacijski centar u kojem bi se argumentirala njegova monumentalnost, arhitektonski značaj, ali i odnos stanovnika Šibenika s objektom kroz povijest, u fizičkoj i duhovnoj dimenziji. U svibnju 2019. godine šibenska prvostolnica dobiva svoj interpretacijski centar koji je osmišljen kao kombinacija moderne, multimedijalne i klasične prezentacije kulturno povijesne baštine povijesnih detalja Šibenika i katedrale sv. Jakova.

Interpretacijski centar na jednom mjestu sažima bogatu povijest šibenske biskupije te posjetiteljima priča priču o posebnostima gradnje šibenske prvostolnice koja je unijela revoluciju u arhitekturu toga vremena, zatim o značaju te građevine za povijest Šibenika, o njezinom kulturnom zračenju koje je stoljećima zahvaćalo šibenski kraj, ali i o ljudima, Šibenčanima koji su zaslužni za zidanje velebnog zdanja. Upravo prema karakterističnoj ali rijetkoj pojavi zajedništva, srednjovjekovnog okupljanja svih slojeva šibenskog društva oko ideje gradnje katedralnog objekta, te višestoljetna ustrajnost u njezinom zidanju, praćena odricanjem težaka, plemića, svećenika, poznata i kao civitas sacra ili sveti grad, Interpretacijski centar je i dobio ime.

U sklopu centra nalazi se kompletna zbirka nekadašnjeg crkvenog muzeja “Sv. Barbare”. Postav sadrži i originalne skulpture Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, nekoliko knjiga starih 500 godina, evanđelistar iz 11. st., te niz vrijednih slika iz 15. i 16. stoljeća od kojih se ističu slike Nikole Vladanova i Blaža Jurja Trogiranina.

Osim originalnih skulptura, slika, relikvijara, liturgijskih elemenata te ostalih predmeta koji čine dio bogate kulturne baštine šibenske biskupije, unutar Interpretacijskog centra ”Civitas Sacra”, nalazi se mnoštvo interaktivnog sadržaja koji na jedan posve nov i zanimljiv način pričaju priču o šibenskoj katedrali, te oduševljavaju svakog posjetitelja – od najmanjih pa do onih starijih.

Putem multimedijalnih elemenata djeca i odrasli mogu na edukativno-zabavni način saznati kako je građena katedrala, u čemu je njezina vrijednost, kao i o samoj povijesti Šibenika i cijelog ovog dijela Hrvatske.

Dodirivanjem ekrana i interaktivnih ploča posjetitelj ima mogućnost vidjeti kako se širio grad Šibenik od njegovog prvog spomena davne 1066. Godine pa sve do danas. Tu je i simulacija gradnje katedrale kroz 3 faze, videoigrice u kojima igrač ima za cilj izgraditi katedralu, odnosno sam grad.

Budući da je šibenska katedrala građena čitava od kamena, putem multimedijalnih platformi posjetitelj ima mogućnost klesati svoje ime u kamenu te vidjeti kako bi izgledala njegova glava u frizu na katedrali da ju je klesao sam Juraj Dalmatinac, najvažniji i najpoznatiji graditelj na katedrali. Obilazak postava završava na samom vrhu katedrale, odnosno kupoli čija je replika izložena na posljednjem katu Centra.  

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova “Civitas Sacra” smješten je u sklopu Palače Galbiani koja se nalazi u staroj jezgri Šibenika, između Kalelarge i Zagrebačke ulice, na putu prema katedrali. 

Tekstualni dio postava je na dva jezika: hrvatskom i engleskom, a veći dio postava prilagođen je slijepim i slabovidnim osobama.

Osim stalnog postava, unutar palače nalazi se i prostor galerije za povremene izložbe ”Sv. Nikole Tavelića”, multimedijalna dvorana ”Sv. Mihovila”, Suvenirnica ”Sv. Ane” te na samom vrhu restoran ”Galbiani”.

Više detalja kao i radno vrijeme Centra možete pronaći web stranici: https://civitassacra.hr/ te na društvenim mrežama: