Već smo objavili da je Papa Benedikt XVI. kao kardinal svake je godine provodio božićne blagdane u Regensburgu kod svoga brata vlč. Georga. Danas kada se oprašta od službe na to podsjećamo.

Papa

Svaku Novu go­dinu od 1989. do 2001. kardinal Ratzinger započinjao je svečanim ručkom u hr­vatskom restoranu “Opatija” što ga je u Regensburgu vodio Hrvat Ante Lukač iz Liskovače.

Na kraju objeda kardinal Ra­tzinger redovito se upisivao u Knjigu gostiju, a supotpisivali su se i svi koji su s njime bili na ručku, brat vlč. Ge­org, sestra i ostali. Knjiga je danas dra­gocjeni dokument koja se ljubomor­no čuva u obitelji Lukač. Donosimo kronološki, u hrvatskom prijevodu, zapise kardinala Josepha Ratzingera sa svečanih novogodišnjih ručaka u hr­vatskom restoranu “Opatija”:

1. 1. 1990.: Bog blagoslovio ovo jelo i sve koji ulaze i izlaze!

1. 1. 1991.: Za Novu godinu mnogo blagoslova ovoj kući i gostima! Sa sr­dačnim hvala za prekrasno dvorenje.

1. 1. 1992.: Božji blago­slov u Novoj godini za ovu kuću i obećavajuću Hrvat­sku! Srdačno hvala za pre­krasno dvorenje!

1. 1. 1993.: Neka nam Isus podari godinu mira, a ovoj kući mnogo blagoslova!

1. 1. 1994.: Za Novu go­dinu srdačni blagoslov za kuću i mir u Hrvatskoj!

1. 1. 1995.: Neka Nova godina bude godinom mira i blagoslova.

1. 1. 1996.: Ručak je bio bogata gozba. Bog neka blagoslovi i dalje ovu kuću.

1. 1. 1997.: Prekrasno priređeno kao i uvijek. Neka Vam i u ovoj No­voj godini Gospodinov blagoslov bude dar!

1. 1. 1998.: Neka ova godina bude godinom mira za kuću, a za njezina šefa godinom sreće i mnogo blagoslo­va!

1. 1. 1999.: Svake smo godine naj­iskrenije zahvalni za obilnu svečanost kuće, neka Vas Gospodin blagoslovi!

1. 1. 2000.: Na prijelazu u novo ti­sućljeće srdačni blagoslovi!

1. 1. 2001.: Odlično pripremlje­no kao i uvijek. Srdačno hvala i Božji najbogatiji blagoslov za Novu godi­nu!

Posljednji put kad je za Novu go­dinu 2001. bio na ručku u restoranu kardinal Ratzinger na kraju objeda navratio se i u kuhinju, ondje se po­zdravio s osobljem i svima zahvalio na dobrom kuhanju. Kao da je predosje­ćao da ne će više moći dolaziti pa se sa svima oprostio.

Prigodom posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj u lipnju prošle godine Ante Lukač sa suprugom susreo se sa Svetim Ocem nakon svete Mise koju je Papa slavio na hipodromu u Zagrebu 5. lipnja 2011. Papa ga se odmah veo­ma dobro sjetio, kao i njegova restora­na u Regensburgu i gostoprimstva koje je našao za svaku Novu godinu kada je ondje objedovao. Zanimao se za Antu, za njegovo zdravlje i posao, a Antinoj supruzi koja je bila u pratnji rekao je da je dobro kuhala. Nakon Zagreba iste godine Ante Lukač još se jednom susreo sa Svetim Ocem. Uzvraćajući Papi trinaest posjeta restoranu u Re­gensburgu Ante ga je posjetio 31. ko­lovoza 2011. sa suprugom i unukom u Rimu nakon opće audijencije u Castel Gandolfu.

Preuzeto s www.samostan-tomislavgrad.info