Skupina građana poznata pod imenom Vigilare (iza koje je već nekoliko uspjelih akcija) pokrenula je građansku inicijativu „I ja sam bio embrij“ u sklopu koje je pozvala građane da pišu premijeru Zoranu Milanoviću povodom izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića o tome kada i kako počinje ljudski život.

Embrij

Inicijativu su obrazložili ovako:

„Ne možemo ignorirati izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića o tome kada i kako počinje ljudski život. Iznenađeni smo pristupom ministra zdravlja koji svoj stav kao državni službenik iznosi ignorirajući znanstvene i stručne rasprave o početku ljudskog života.

Izjave ministra Ostojića, koje možete pročitati u pismu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Zoranu Milanoviću, puka su ideološka demagogija, izrečena s ciljem da se diskriminiraju i obezvrijede prvenstveno ljudska prava embrija. Posebno je zabrinjavajuće da navedeni ministar ovakvim izjavama dijeli građane Hrvatske i stvara nedopustive stereotipe. Želimo da predsjednik Vlade g. Milanović odgovori na naše/ vaše pitanje podržava li Vlada RH navedene ideološke stavove ministra zdravlja koji najmanje veze imaju sa zdravljem zbog čega očekujemo javnu ispriku. Želimo prestanak paušalne i diskriminirajuće rasprave o ljudskim embrijima jer čvrsto vjerujemo da je svaki embrij novi čovjek.

Želimo prestanak diskriminacije i kraj grubih i insinuiranih podjela građana, pogotovo kad je riječ o početku ljudskog života, o čemu ni mogu postojati stavovi već  jasno potvrđene i dokazane znanstvene činjenice.
Želimo odgodu bilo kakvog žurnog donošenja zakona koji na bilo koji način spominje početak života (prvenstvo Zakon o potpomognotoj oplodnji), te da se, radi dobra svih građana, provede široka javna rasprava.

Više o inicijativi, kao i tekst pisma predsjedniku Vlade (za koje pozivaju građane da ga u što većem broju pošalju premijeru), možete pronaći na linku: http://www.vigilare.org/

K.S. Bitno.net