„Vjerujemo da radimo moralnu, korisnu i demografski dobru stvar, poručio je danas premijer Zoran Milanović, najavljujući u Hrvatskom saboru izmjene važećeg zakona o medicinskoj oplodnji, izvještava RTL.

Foto vlada.hr

Pitanje medicinski potpomognute oplodnje otvorio je HDZ-ovac Davor Ivo Stier, upitavši premijera zašto tolerira netolerantno ponašanje ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je, rekao je, stručnjake iz Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju smijenio samo zato što poštuju stav da ljudski život počinje začećem, i to ne razgovaravši prethodno s njima, već su o smjeni obaviješteni e-mailom.

“Što ćete učiniti da ispravite tako netolerantno ponašanje vašeg ministra prema ljudima koji su stručni, a jedini krimen očito im je bio da su stručno obrazlagali ono što znanost 21. stoljeća kaže, a to je da ljudski život počinje začećem”, upitao je premijera.

Milanović mu je odgovorio kako se ne radi ni o kakvom krimenu, već o stavu i svjetonazoru, o razlici između ljevice i desnice po pitanju medicinske oplodnje, stav o kojemu je bivša vlast pretočila u zakonski model koji je nova vlast, kojoj je na čelu, biračima obećala da će promijeniti.

“Vjerujemo da radimo moralnu stvar, korisnu, i demografski dobru stvar”, poručio je Milanović, dodavši kako je na svoj e-mail u zadnje vrijeme dobio preko 1500 poruka, “malih spamova” ljudi koji pod parolom “I ja sam embrij” organizirano prosvjeduju protiv promjena važećeg zakona.
“No, naš je politički stav drugačiji, da se taj zakon treba promijeniti i prilagoditi nekim drugim standardima pa i stručno-znanstvenima. U tom smislu siguran sam da ministar Ostojić na taj način strukturira povjerenstvo u kojem će se, vjerujem, čuti i druga strana”, naglasio je Milanović.

Oporbu je zamolio da više ne “pali strasti” oko pitanja medicinske oplodnje, a ministru zdravlja dopuste da u provedbi vladinog programa, “koji nije nezakonit, neustavan ni neljudski”, bira svoje suradnike. (rtl/bitno.net)