OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“21.35 sati: A idemo i večeras dok sam udobno izvaljen u svojim ljuuubljenim ‘krpama’ uradit’ jedno razmatranje uz mobitel. Nakon što sam svoje redovničko izbrevijario (iščitao redovnički brevijar) možda da učinim refleksiju na današnji đir Zagrebom. Osvrnuo bih se na središnju postaju đira. A to je naš Cvjetnjak. Kao i obično ispijam kavu uz ćakulu-bakulu s prijateljima. Kad vidim stol do našega moj čovik. Tiho uzdahnem: ah! – nisam sam podložan slabostima. Čovjek pristojno zaogrnut crnom mantijom (p.s. slična isusovačkoj). Duga, njegovana brada. Pa poželim učiniti sliku sa svojim čovikom. Kad to je srpski metropolit Porfirije. Pored što je pala slika, pala je srdačna bratska priča. Čovjek je redovnik, tj. monah kako se to kod njih kaže. Čujem da je i doktor pa mu kažem da spremam doktorat s naslovom: ‘Prepoznavanje katolika i pravoslavaca da su ista Crkva’. Razmijenili smo br. moba. I zaista mislim da bi se mogli prepoznati kao isti: pravoslavci i katolici imaju iste ‘slabosti’ osim što im je isti Bog Isus Krist.”

Inače patrijarh Irinej je 13. srpnja u arhijerejskoj liturgiji sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba ustoličio mitropolita Porfirija, a liturgiji su prisustvovali, osim episkopa SPC, i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić s nekolicinom biskupa, predstavnici protestantskih crkava židovske i islamske zajednice, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predstavnici političkog vrha Hrvatske. Patrijarh Irinej je rekao znamenite i važne riječi tom prigodom:

– Dolazite na upražnjeni tron mitropolita Jovana, koji je na ovom tronu bio više od 30 godina, koji je ostavio traga u životu ove eparhije, koji je nastavio put svojih prethodnika, kao što i od vas očekujemo da nastavite sveti put svojih prethodnika. On je taj put trasirao dobrom trasom i ostaje vam da olakšano nastavite taj put, kako je on upravljao eparhijom. Dolazite u eparhiju, koja je, kako u bližoj tako i daljoj prošlosti, prošla težak i trnovit put, put stradanja. Ova Crkva očekuje da se na tome putu prihvatite metode evanđelja, a to znači metode ljubavi Božje, koju je Gospod pokazao svima nama – rekao je patrijarh Irinej novom mitropolitu zagrebačkom i predao mu pastirsko žezlo.

Dolazite u eparhiju i u narod s kojima dijelimo povijest i sudbinu. Nažalost prošlost nam nije mnogo slavna, ali smo pozvani svi Kristovom ljubavlju nadići ono što je naše i ljudsko i da u svemu pokažemo prisutnog Gospoda, koji je svojim učenicima i svima nama rekao: Ja sam s vama u sve dane do svršetaka svijeta. Crkva koja vas je izabrala, želi da se u svome radu držite metoda ljubavi evanđelja. To je najbolji put i način da se nadiđu svi problemi koji postoje među ljudima. Imajući u vidu vaše karakterne osobine, da ste čovjek dijaloga, koji umije voditi razgovore, koji u svakom čovjeku gleda ono što je bitno, nadamo se da ćete na ovom mjestu pokazati te osobine i učiniti ono što je potrebno i našoj Crkvi i našoj braći rimokatolicima da zajedničkim silama i snagama nadiđemo mnoge stvari iz naše neslavne prošlosti i da danas budemo od što veće koristi prije svega Crkvi kojoj pripadamo. Naša i Rimokatolička Crkva su pozvane činiti sve da ponovno dođemo do željenog i veoma potrebnog jedinstva. Taj put je dug, ali ako ne bude prvoga koraka, neće biti ni stotog ni tisućitog, a nadamo se da su učinjeni prvi koraci u našem zbližavanju – rekao je patrijarh Irinej.

Pa eto neka ovaj simbolični susret s patrom Lukom Rađom bude kao proročki znak onoga što će tek doći. Tako nam je prije nekoliko dana nakon što smo objavili vijest da će se patrijarh Irinej i papa Franjo susresti, a prije nego je vijest demantirana, pater Luka poslao sljedeću poruku:

Istinska radost me prožela kada sa saznao da će se srpski patrijarh Irinej susresti s papom Franjom u Vatikanu. Važno je da se susreću jer obje su prava Crkva, ona koju je Krist želio. Da, pravoslavci su zbiljska Crkva. To nisu protestanti, ili neka protestantska derivacija. Mnogi katolici ne znaju da mogu ići na svetu misu i u pravoslavnu crkvu ako blizu nema katoličke crkve. Svećenici su im valjano zaređeni. Imaju iste sakramente kao i katolici. Nije problem sadržaj vjere. Problem je što oni imaju drugi način razmišljanja. Oni su istočna, a katolici zapadna Crkva. Razlike su kulturološke, sociološke naraví, a ne dogmatske. Pa ako budu stvari tekle kako valja, možemo se nadati za par desetaka godina da bi katolici i pravoslavci zajedno tvorili JEDNU, SVETU, APOSTOLSKU Crkvu. Ah, Bože, daj! Od srca p. Luka Rađa”

Obitelj mitropolita Porfirija potječe iz stare Srbije, odakle se doselila u Bačku i završila u Hrvatskoj, gdje se on rodio. O sebi mitropolita kaže: “Ja sam zamonašen u Dečanima u staroj Srbiji, stavsavo u Bačkoj i Bog me doveo u Hrvatsku. Neće mi biti teško da i ovaj „beli Zagreb grad“ volim, ne tajno, kao što se vole iz zavađenih porodica kao što pjeva Arsen Dedić, koji čini čast hrvatskoj i srpskoj kulturi, nego javno i transparentno, ljubavlju Kristovom.”

Mitropolitu Porfiriju želimo dobrodošlicu, i blagoslov Božji u plemenitim nastojanjima koje je najavio. Također se priključujemo nadama patra Luke Rađe.

P.N. | Bitno.net