Caritas Nadbiskupije Split otvorio je u utorak 15. studenoga sklonište za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja. Sklonište je na tajnoj adresi, a otvaranje i konferencija za novinare bila je u sjedištu Caritasa u Splitu (Zrinsko-frankopanskoj ul. br. 43). Na otvaranje su sudjelovali predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Centra za socijalnu skrb – Split, te predstavnici MUP-a.

Caritas Split

„Caritas i ovim programom pokazuje svoju pastoralnu brigu za cjelovitoga čovjeka, ne samo za njegove duhovne nego i za materijalne potrebe i poteškoće. Caritas će nastojati protkati evanđeoskom ljubavlju žrtve nasilja ali i same nasilnike, kojima je također potrebna pomoć“, kazao je Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, koji će upravljati skloništem. Na području od Šibenika do Dubrovnika već sedam mjeseci nema sigurne kuće u kojoj bi se mogle smjestiti žrtve nasilja. Iako je grad Split ključeve prostora za Sigurnu kuću nadbiskupijskom Caritasu predao još proljetos, sklonište nije moglo početi raditi bez rješenja o ispunjavanju propisanih uvjeta koje izdaje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Namjena skloništa je pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru privremenog smještaja ženama i djeci – žrtvama obiteljskog nasilja. U njemu ima mjesta za pet odraslih osoba i četvero djece jasličke i predškolske dobi. Isključuje se smještaj žena ovisnih o alkoholu i drogi, duševnih bolesnica i mentalno nerazvijenih. Iako je Caritasovo sklonište institucija Katoličke crkve kriterij za smještaj ne će biti vjeroispovijest nego isključivo potrebitost, odnosno rješenje Centra za socijalnu skrb, kazao je Jerončić.

Žrtvama obiteljskoga nasilja bit će na raspolaganju voditeljica skloništa teologinja Ivna Čevra i psihologinja Jelena Burazin te nadbiskupijske stručne institucije za savjetovanje (obiteljsko savjetovalište, Dječji caritas i dr). „Cilj nam je pružiti žrtvama privremeni smještaj (od 6 mjeseci do godine dana), savjetovateljsku pomoć i osposobiti ih za povratak u obitelj ili samostalno domaćinstvo“, naglasio je Jerončić zahvalivši svima koji su pomogli i koji će pomagati rad Skloništa.

Uime splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića nazočnima se obratio generalni vikar mons. Ivan Ćubelić. Citirajući Tolstoja kazao je da je svaka sretna obitelj slična jedna drugoj, a svaka nesretna ima svoj razlog. Jedan od tih razloga je nasilje u obitelji. Budući da se često Crkvu nepravedno proziva da potiče žene da trpe nasilje u obitelji kako bi obitelj ostala na okupu, mons. Ćubelić je naglasio kako crkveni zakon kaže sasvim drukčije, odnosno da trebaju izići iz takve zajednice i osigurati mir za sebe i svoju djecu. „Žene često trpe nasilje jer nemaju kamo poći.

Na ovom skloništu ne može ostati sva naša pomoć. Zlostavljače treba ili kazniti ili liječiti. Svi zajedno moramo pomoći i zlostavljačima jer nismo pozvani samo dijeliti radost jedni s drugima nego i poteškoće“, istaknuo je dodavši da mu je žao što ove kuće moraju biti na skrovitom mjestu. Financiranje Skloništa riješeno je na način da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi mjesečno uplaćuje 3200 kuna glavarine po štićeniku, na ime troškova smještaja.

Grad Split i Županija splitsko-dalmatinska Sigurnu bi kuću trebali pomagati sa po 130 tisuća kuna godišnje. Tako su se uime grada i županije nazočnima obratili dogradonačelnica Anđelka Visković i dožupan Luka Brčić, a predstavnik PU Splitsko-dalmatinske Stipe Jagnjić naglasio je potrebu prevencije nasilja u obitelji jer se više od jedne trećine ubojstava u Hrvatskoj događa u obiteljskom ozračju.

Otvaranju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita Romana Škrabić, ravnatelj splitskoga KBC-a dr. Dujomir Marasović te predstavnica splitskoga Centra za socijalnu skrb Renata Jurčević. Caritas će imati danonoćno dežurstvo, odnosno na telefon će ih uvijek moći kontaktirati nadležne institucije; poput Centra ili policije, kako bi i usred noći žrtve nasilja odmah bile smještene na sigurno.