Prvi put u župi Piškorevci s filijalama Budrovci i Novi Perkovci organiziran je Marijanski oratorij za djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole. Osmišljen je po uzoru na salezijanski oratorij.

Oratorij je započeo u četvrtak 19. svibnja u večernjim satima susretom župnika Ivana Lovrića s animatorima i mladima iz svih triju sela župe. Na ovom sastanku dogovoreni su raspored i uloge u oratoriju, a sve potrebno za susret nabavilo se u petak.

U subotu 21. svibnja ranije ujutro sav potreban materijal za igre i okrepu za djecu pripremili su animatori u dvorištu crkve i župnog stana. Oratorij je započeo u 10 sati ujutro kada se šezdesetak djece iz svih triju sela župe okupilo u župnoj crkvi na molitvu. Nakon molitve djeca su podijeljena u četiri skupine po bojama (plavi, zeleni, crveni i žuti) te su im dodijeljeni animatori. Budući da se nalazimo u svibnju, Marijinu mjesecu, tema oratorija bila su prigodna: otajstva krunice. U prvoj radionici Otajstva Gospine krunice svaka skupina je obradila određeno otajstvo sa svojim animatorom te su na zabavan način kroz igru animatori provjerili koliko su djeca zapamtila.

Foto: župa Piškorevci

Nakon duhovne radionice odigrane su dvije zabavne natjecateljske igre Povuci- potegni i Jabuke. Oko podneva uslijedio je ručak i odmor. Mladi su se dodatno potrudili i pripremili palačinke te počastili djecu. Poslije kratkog odmora župnik, animatori i djeca uputili su se u obližnju grkokatoličku crkvu sv. Dimitrija. Dočekao ih je sakristan Mihajlo Panković, poznat kao čika Miško. Djeca su sa zanimanjem slušala njegovo sažeto izlaganje o povijesti ove crkve, ikonama i ostalim zanimljivostima vezanim uz crkvu.

Vrativši se u župno dvorište nastavio se program oratorija. Djeca su odigrala još dvije zanimljive natjecateljske igre, Skakanje u vreći i Potragu za blagom. Potom je uslijedilo proglašenje pobjednika u igrama. Najviše bodova osvojila je zelena skupina i osvojila veliku čokoladu kao nagradu za svakog člana skupine.

Susret je završio u kasnim poslijepodnevnim satima. Oko 16 sati djeci koja su sudjelovala na oratoriju pridružili su se ovogodišnji krizmanici. Svi zajedno izmolili su krunicu oko Gospina kipa u crkvenom dvorištu, pri čemu je svako dijete izmolilo jedno zrno krunice.

Foto: župa Piškorevci