ulicne

P. Stjepanu Kušanu posmrtno je dodijeljena nagrada Sulejman Mašović – Luka Vincetić-Jovan Nikolić za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji. U obrazloženju, HHO posebno ističe djelovanja p. Kušana kao ravnatelja-utemeljitelja Isusovačke službe za izbjeglice (Jesuit Refugee Service, JRS) za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a djelovao je i kao direktor Biskupijskog pastoralnog centra u Ohridu.

Prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim temama “Ulične svjetiljke” dobitnik je nagrade Joško Kulušić za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u području medijskog djelovanja. U obrazloženju HHO ističe: “U Svjetiljkama susrećemo jedno drugo novinarstvo, novinarstvo koje je okrenuto dijelu života koji nećemo naći na naslovnicama tiražnih izdanja, ni u bombastičnim najavama emisija elektronskih medija, kojima je ovladala beskrupulozna trka za profitom, najčešće nažalost uvijena u žuto, senzacionalističko informiranje. Nasuprot njima, Ulične svjetiljke odlikuju se, rekli bismo, nenovinarskim pogledom na svijet. To je časopis kojega ne zanima puki senzacionalizam, on je sam po sebi ‘senzacionalan’ i pravo otkriće za sve nas”. Pokretač i izdavač lista je Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat na Sušaku, gdje je otvoreno Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”, koje je i provoditelj projekta, a prvi broj Uličnih svjetiljki tiskan je 2008. godine. Glavni urednik časopisa je Siniša Pucić, a prodaju ga po ulicama sami beskućnici,

Nagradu Miko Tripalo za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom protekle godine, a koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde HHO je dodijelio Ustavnom sudu RH i svim njegovim članovima ponaosob. U obrazloženju stoji „Ustavni sud pokazao je svojom djelatnošću da nije točna uobičajena percepcija tog suda koji se u većini medija opisuje kao puki servis za ispunjavanje želja vlasti ili vladajućih koji se mijenjaju parlamentarnim izborima. Neovisnost pozicije Ustavnog suda i dojam koji trenutačni postav ove institucije ostavlja u hrvatskoj javnosti, jača vjeru građana u djelotvoran nadzor nad djelovanjem svih triju grana državne vlasti. Ustavni sud je u protekloj godini jasno pokazao da brine o stanju vladavine prava i u zakonodavnom, i u političko-izvršnom i u sudskom području. Pokazao je sudski aktivizam kad je riječ o zaštiti demokratskih procedura i o zaštiti ljudskih prava i temeljnih osobnih, građanskih i političkih sloboda građana”.

IKA