Hrvati širom svijeta ponosni su na sestru Lukreciju, ona je bila “evangelizatorica, svjedokinja ljubavi Božje, ali istovremeno i veleposlanica srca i lica svoje nacije”

Na splitskome gradskom groblju Lovrincu pokopana je u ponedjeljak 5. prosinca redovnica Lukrecija Mamić, misionarka koju su 27. studenoga ubili pljačkaši u selu Kirembi na sjeveru Burundija. “Sestra Lukrecija Mamić ponos je Crkve u Hrvata i domovine Hrvatske”, rekao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći sprovodne obrede, na kojima se unatoč kišnom vremenu okupilo oko dvije tisuće ljudi, stotinjak svećenika, nekoliko stotina redovnica, a njezini prijatelji i mještani iz mjesta Zidina kod Tomislavgrada u BiH stigli su autobusima. Na Lovrincu njezin red ima zajedničku grobnicu. “Vjerna svojem misionarskom i redovničkom pozivu, vjerna unutarnjoj ljubavi Onoga koji nas uzljubi, sestra Lukrecija rado se odazvala i kao Službenica milosrđa pred deset godina pošla na afrički kontinent. Djelovala je u nama malo poznatoj zemlji Burundi, na rubu interesa svjetske javnosti, živeći među najugroženijim i najsiromašnijim plemenima Pigmejaca, zauzimajući se posebno za bolesnu i siromašnu djecu, kao i za bolesne i ponižene žene. Burundi je prošao svoj pakao ratnih strahota i još uvijek živi u ekonomskom siromaštvu i političkoj nesigurnosti”, istaknuo je nadbiskup Barišić u propovijedi.

Hrvati širom svijeta ponosni su na sestru Lukreciju, ona je bila “evangelizatorica, svjedokinja ljubavi Božje, ali istovremeno i veleposlanica srca i lica svoje nacije”, rekao je nadbiskup, istaknuvši da su danas svijetu potrebni misionari Božje ljubavi koji pomažu “malenima” kao što je to činila sestra Lukrecija u Burundiju pomažući djeci bez roditelja i ženama oboljelima od side. “Takozvani pametni znaju kako stvari stoje, poznaju sve socijalne i političke čimbenike i kod toga ostaju. Inteligentni manipuliraju i upravljaju stanjem samo da zaštite svoje političke i ekonomske interese”, kazao je te dodao da je sestra Lukrecija s radošću pomagala siromašnima u plemenu Pigmejaca u Burundiju i zauzimala se za njihovu bolju budućnost. I Split je ponosan na pokojnu sestru Lukreciju jer je u tom gradu položila svoje doživotne zavjete i primila misionarski križ, a osobito je “počašćen što će na Lovrincu počivati posmrtni ostaci mučenice misionarke. Počivat će pod znakom križa, one raspete ljubavi od koje je ni smrt ne mogoše rastaviti”. Na kraju propovijedi nadbiskup Barišić se osvrnuo i na Lukrecijine ubojice kazavši: “Siguran sam da bi sestra Lukrecija i za svoje ubojice i za ubojice svojih suradnika kazala: ‘Ne govorite tako loše o njima. … Nisu oni tako zli, već su ih okolnosti učinile takvima’. Ljubav vidi bolje i dalje. Ljubav oprašta i nada se da će se i njihov život promijeniti”.

Sestra Lucija Baturina, poglavarica Provincije Ćirila i Metoda, u sklopu koje je Družba sestara Službenica milosrđa, čija je članica bila pokojna sestra Lukrecija, istaknula je kako je život sestre Lukrecije bio “život hrabrosti i blagoslov Stvoriteljev”. Podsjetila je na riječi sestre Lukrecije, koja je govorila da ju je “uvijek oduševljavala univerzalna dimenzija Crkve i otvaranje novih prostora za naviještanje Evanđelja kao i širenja karizme naše drage službe”. To je i razlog njezinoga odlaska u misije. Sestra Lukrecija spajala je medicinu i teologiju, asketiku i sociologiju, istaknula je s. Lucija dodavši da će uvijek ostati uzor Družbi vjernog življenja kršćanstva i Bogu posvećenoga života. Uime hrvatskih misionarki, od pokojne sestre Lukrecije oprostila se s. Klementina Banozić, koja je s njom bila u misiji u Ekvadoru, gdje su pomagale Indijancima. Sestra Lukrecija je uzor radikalnog življenja kršćanstva, a njezina misionarska služba bio je njezin odgovor Isusu. Neka krv sestre Lukrecije svojom toplinom bude blagoslov za one kojima je služila i za Crkvu Afrike, poručila je s. Klementina. Ravnatelj Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine Ivan Štironja u govoru je u duhu molitve bl. Majke Terezije istaknuo da je s. Lukrecija vrsna katolička žena i duhovna majka, koja je neumorno činila dobro premda je znala da bi to moglo biti brzo i olako zaboravljeno. Predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić rekao je da smrt sestre Lukrecije “vraća Crkvi dostojanstvo” te je dodao da je pokojnica pomagala svima, bez obzira na vjeru, naciju i svjetonazor.

Sestra Lukrecija Mamić rođena je 1948. godine u mjestu Zidine kod Tomislavgrada u BiH kao sedmo od osmero djece svojih roditelja (od toga su dvije redovnice i jedan svećenik). Od 1984. godine djelovala je kao misionarka u južnoameričkoj državi Ekvador, a potom je 2002. godine službu nastavila u Burundiju. Ubijena je 27. studenoga kada su pljačkaši upali u samostan sestara Službenica milosrđa u mjestu Kiremba. Iste večeri je ubijen i talijanski volonter Francesco Bazzani te je ozlijeđena redovnica Carla Brianza. Ubojice Lukrecije Mamić osuđene su na doživotni zatvor. (ika/bitno.net)