Slika

U Križevcima je u utorak 10. travnja održana svečanost spomena 44. obljetnice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića.

Spomen je započeo polaganjem vijenaca na grob dr. Kranjčića na križevačkom Gradskom groblju koji je predvodio župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček uz sudjelovanje župnika križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Dražena Hladuvke, župnika iz Kranjčićevog rodnog Petrijanca Ivana Sakača, mons. Ivana Miklenića i ostalih vjernika.

Uslijedilo je svečano misno slavlje koje je u župnoj crkvi sv. Ane, u koncelebraciji s petoricom svećenika, predvodio glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl. U propovijedi je govorio o ključnim trenucima Kranjčićeva života, od rođenja 1918. u Petrijancu, preko svećeničkoga ređenja 1943. godine u Zagrebu do Udbinoga protjerivanja Kranjčića iz Zagreba i njegova kreposnoga pastoralnog služenja do prerane smrti u Križevcima. „Jedan od ključnih uzroka Kranjčićeva progona iz Zagreba bio je taj što je na traženje svećenika Rittiga koji je otišao u partizane, Kranjčić kao kapelan odbio izvjesiti zastavu s petokrakom zvijezdom na crkvi sv. Marka u Zagrebu”, istaknuo je o. Fridl, govoreći i o Kranjčićevu dvogodišnjem djelovanju kod karmelićanki u Hrvatskom Leskovcu odakle je doktorirao iz crkvenoga prava te je pastoralno pomagao svojem prijatelju obližnjem župniku Franji Kuhariću. „Bio sam ponosan i zadivljen kada sam čitao svjedočanstva Kranjčićevih suvremenika o njegovu životu i djelovanju. Iz tih se zapisa razaznaje da je Kranjčić bio divan duhovni otac i prijatelj mnogima, da je revno i kreposno svakodnevno bio na usluzi župljanima i svećenicima kolegama, da je bio strog prema sebi, a blag prema drugima”, istaknuo je o. Fridl, naglasivši da je divno što je isticanje Kranjčićeva svetačkog života u javnosti poteklo od križevačkih vjernika laika. “Križevci su poznati po lijepom krajoliku, po mnogim znamenitostima, po sv. Marku Križevčaninu, ali Križevčani možda ni sami nisu svjesni kakvu su veliku osobu imali u liku Stjepana Kranjčića”, poručio je o. Fridl, potičući okupljene da bilježe Kranjčićeva herojska djela i kreposti te da se mole da se, ako je volja Božja, otvori proces za Kranjčićevo proglašenje blaženim.

Misno slavlje obogaćeno je pjevanjem poznatih pjevača popularne duhovne glazbe Željke Marinović, Čede Antolića, Danijele Sisgoreo-Morsan i križevačkog zbora mladih “Crisinus” te interpretacijom Kranjčićeve “Pričesne molitve” u popričesnom dijelu mise.

Svečanost je završena u Hrvatskom domu poetsko-glazbenim recitalom “Stjepanu Kranjčiću u čast”. Kranjčićeve stihove i stihove suvremenih hrvatskih pjesnika o Kranjčiću čitali su dramski umjetnici Vitomira Lončar i Ronald Žlabur, ulomke iz svjedočanstva o Kranjčićevu svetom životu čitala je Tanja Baran, a uglazbljene Kranjčiću posvećene pjesme pjevali su Željka Marinović, Čedo Antolić, Danijela Sisgoreo-Morsan te zbor mladih “Crisinus”. Voditeljica recitala bila je Martina Valec-Rebić.

Svečanost spomena 44. obljetnice smrti dr. Kranjčića organizirali su: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” te križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.(ika/bitno.net)