Služenje misa na otvorenom, više vjerskih obreda u danu i držanje razmaka neke su od epidemioloških mjera koje se preporučuju za povratak u crkve, komentirala je epidemiologinja Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel.

Pem Novosel je zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i predsjednikom Ceha frizera Borisom Lukovnjakom gostovala u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, a tema je bila kako će izgledati povratak u škole, frizerske salone i crkve.

Što se tiče odlaska na mise, što će, prema najavama, biti dopušteno od subote, Pem Novosel rekla je da će to izgledati kao i inače, ali da je vrlo bitno držanje razmaka, i u klupama i prilikom stajanja, pa makar i po cijenu stajanja vani.

“Jedna od glavnih preporuka je, gdje god se to može, da se bogoslužja možda prebace i na otvorene prostore, ispred crkve, pokraj crkve, gdje god ima neki prostor”, rekla je Pem Novosel, dodavši da se preporučuje i primanje pričesti na ruku i izbjegavanje pružanja ruke za davanje mira.

Pem Novosel poručila je i da će broj ljudi ovisiti o veličini crkve, a preporučuje se i da se bogoslužja održavaju češće, ali s manjem brojem ljudi. Ljudima koji su u kritičnim skupinama preporučuje se da i dalje ne idu u crkvu.

Neki poduzetnici pitaju zašto su dopuštene mise, a ne seminari i kongresi. Frka-Petešić kaže da je teško odgovoriti na to pitanje i da to treba prije svega pitati epidemiologe, a Pem Novosel rekla je da su kongresi i konferencije puno veća okupljanja i traju dulje, dok bogoslužja traju maksimalno sat vremena.

Više o temi, osobito o povratku u škole i frizerske salone te hoćemo li ove godine moći ići na ljetovanje pročitajte OVDJE.

Dodajmo kako službene smjernice HBK-a još uvijek nisu objavljene.

Bitno.net