Druga večer 2. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca

Oni su bili ubačeni u taj žrvanj i danas skupljamo svjedočanstva i građu da bi ih Crkva jednoga dana priznala mučenicima, odnosno blaženima i svetima – istaknuo je fra Miljenko Stojić u homiliji.

Franjevci

Misu zadušnicu druge večeri 2. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca, 5. veljače, u Širokom Brijegu predslavio je fra Miljenko Stojić. Misna čitanja i liturgijsko pjevanje animirali su članovi širokobriješke FRAMA-e. Te je večeri na misi sudjelovao veliki broj vjernika, koji je došao uglavnom pješice na Gospin brijeg, probijajući se još uvijek teško prohodnim putovima. Misu su izravno prenosili Radiopostaja Široki Brijeg te portali Hercegovina live i hrsvijet.net.
Na početku mise fra Miljenko je rekao: “Kroz ovo vrijeme na poseban se način u ovim misama zadušnicama molimo za duše pobijenih hercegovačkih franjevaca. Jednoga dana kad ih Crkva, ili barem neke od njih, proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima, molit ćemo se njima. Dok ovo činimo, sjetimo se da ne smijemo mrziti. Trebamo oprostiti, ali ne zaboravljati učinjeno i iz svega izvlačiti određene zaključke.”
“Nama starijima ovu je priču lagano shvatiti. Prošli smo kroz to. No, shvatit će i mlađi puno lakše ako im budemo svjedočili o svemu tome. Činimo li to? Dolaskom na ove dane pobijenih hercegovačkih franjevaca zacijelo da jesmo. Oni su bili ubačeni u taj žrvanj i danas skupljamo svjedočanstva i građu da bi ih Crkva jednoga dana priznala mučenicima, odnosno blaženima i svetima. Priznala makar samo jednoga, bit će to veliko. On će svojim mučeništvom osvijetliti žrtvu sve ostale svoje braće i vjernog puka Božjeg. Jesmo li svega toga svjesni i kako zapravo svjedočimo? Današnje naše svjedočenje ogleda se i u tome da na sebe preuzmemo sve dužnosti koje ovo vrijeme zahtijeva od nas. Ako treba braniti domovinu, mi je trebamo braniti, ako treba dati nešto od svoga bogatstva za dobro hrvatskog naroda mi to trebamo dati. Vrijeme je kada se ne smije biti po strani. Velika je odgovornost na nama. Osjećamo se ponekad i umorni, ali nema nikoga drugog koji ovo može učiniti umjesto nas. Nemojmo dopustiti vremenu da ubije našu dušu kad već nije ubio naše tijelo. Nepravde je uvijek bilo i bit će je na ovome svijetu. Sada je ima više nego ikad prije. Međutim, nikakva nepravda nije na kraju pobijedila. Istina uvijek pobjeđuje.”
Na kraju mise pročitana su imena nagrađenih u Natječaju na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca za uzrast mladež. (ika/bitno.net)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljeno: 6. veljače 2012.

Možda vam se svidi