U moćniku dubrovačke katedrale odnedavno se nalaze i moći bl. Jerzyja Popieluszka, poljskog svećenika koji je mučki ubijen u 37. godini života. Kako se u subotu 19. listopada u njegovoj domovini slavi njegov blagdan, i u dubrovačkoj katedrali u 18 sati prvi put će se slaviti misa na kojoj će se vjernike malo više upoznati s njegovim životom. Misu će predvoditi pater Dariusz Nowak, salvatorijanac iz Poljske koji djeluje više godina kao župnik u dubrovačkoj biskupiji. Nakon mise vjernicima će moći iskazati štovanje moćima ovog blaženika.

Jerzy (poljska inačica imena Juraj) Alfons Popieluszko rođen je 14. rujna 1947. godine. Odrastao je u manjem mjestu na istoku Poljske. Bio je treće od petoro djece u seljačkoj obitelji. Premda su materijalni uvjeti života u poslijeratnoj Poljskoj bili teški, roditelji su dosta vremena posvećivali odgoju djece. Bog im je bio na prvom mjestu: nedjeljna misa i svakodnevna obiteljska molitva se nije propuštala. Nakon mature, 1965. godine ulazi u varšavsku nadbiskupijsku bogosloviju. Sljedeće godine je postao ročnik poljske vojske, u specijalnoj, kažnjeničkoj, bojni za klerike. U svibnju 1972. godine zaređen je svećenika, a posvetitelj je bio legendarni primas, danas i sam kandidat za oltar – sluga Božji kardinal Stefan Wiszynski.

Kao geslo mlade mise izabrao je citat iz Evanđelja “On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene”(Lk 4,18). Bio je kapelan u nekoliko varšavskih župa, te duhovnik varšavskih liječničkih krugova. Pokazalo se da ima izvanredan dar komunikacije s ljudima. Župljani su znali da mogu uvijek računati na njegovu utjehu i pomoć, posebice bolesni. I sam je osjećao zdravstvene posljedice “redovnog služenja vojnog roka”. Istodobno, od samih početaka radničkog pokreta otpora komunističkom režimu, bio je vezan uz legendarni sindikat Solidarnost. Svoj rad temeljio je na riječima svetoga Pavla iz Poslanice Rimljanima: “Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo” (Rim, 12,21).

Držao je duhovna predavanja o etici rada, temeljene na nauku Crkve. U njegovim propovijedima nije bilo politike, iako je govorio o istini i pravdi. Stotine ljudi koji su ga slušali svjedoče da su se obratili, tj. odlučili promijeniti život upravo zahvaljujući njemu. Deseci su se odlučili krstiti. Voljeli su ga obični radnici, medicinsko osoblje ali i studenti. Zato su njegove mise, kao i korizmene i adventske obnove koje je vodio, postale vrlo posjećene. Zbog toga je bio ispitivan od strane tadašnje tajne policije. Nakon što ga nisu uspjeli zastrašiti i iscrpiti, donesena je odluka da ga se likvidira.

Posljednja ispovijed mu je bila dan prije otmice. Dana 19. listopada 1984. slavi svoju posljednju misu u mjestu Bydgoszczu, oko 300 kilometara od Varšave, i, unatoč nagovorima domaćina da prenoći ondje, kreće s vozačem natrag u Varšavu. Iste noći, pripadnici specijalne postrojbe tajne policije, maskirani kao prometna policija, zaustavljaju njegov automobil u mjestu Gorsku, gdje cesta prolazi kroz šumu. Popieluszka su onesvijestili i stavili u prtljažnik, a vozača svezali i poveli sa sobom, no uspio je pobjeći. Što se točno kasnije događalo točno se ne zna. Kao datum smrti uzima se 19. listopada. Tijelo mu je pronađeno je 30. listopada 1984. u blizini mjesta Tama, gdje ga je izbacila rijeka Visla, 150 kilometara od mjesta otmice. Obdukcijom su utvrđene teške tjelesne povrede uzrokovane zvjerskim mučenjem, za koje će službeni liječnik potvrditi da nikada prije takvo što nije vidio.

Pod pritiskom domaće i svjetske javnosti počinitelji su pronađeni i osuđeni, unatoč zahtjevu državnog tužiteljstva za izricanje smrtne kazne, na višegodišnju robiju koja im je, zatim, višekratno smanjivana te su danas već svi na slobodi, a nalogodavci nisu nikada otkriveni iako su neki bili optuženi.

Popieluszko je pokopan u dvorištu crkve svetog Stanislava Kostke (posljednje u kojoj je službovao) u Varšavi, a njegov je grob u 25 godina posjetilo 18 milijuna ljudi, izvijestila je Ika.

Papa Ivan Pavao II. pomolio se na njegovu grobu tijekom svog apostolskog posjeta Poljskoj godine 1987.

Blaženim je proglašen 2010. godine u Varšavi u nazočnosti oko 150 tisuća vjernika, stotinu biskupa i dvije tisuće svećenika na svečanom misnom slavlju kojim je predsjedao papinski izaslanik pape Benedikta XVI., pročelnik Kongregacije za kauze svetaca nadbiskup Angelo Amato.

Crkva ga je prepoznala kao mučenika i nastavlja se proces za njegovo proglašenje svetim.

Dubrovačka biskupija | Bitno.net