Jezerinac

U prepunoj crkvi uz preživjele pripadnika brigade, roditelje, obitelji, rodbinu poginulih i umrlih članova, predstavnike Hrvatske vojske, županijskih i gradskih vlasti, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojne prijatelje i vjernike, svečanu misu predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji sa šestoricom svećenika, među kojima i imotski dekan, župnik i gvardijan fra Zoran Kutleša. Svečano euharistijsko slavlje pjesmom je animirao veliki mješoviti župni zbor.

U homiliji biskup je podsjetio na početke devedesetih godina proteklog stoljeća, kada je započeo proces demokratizacije u Istočnoj Europi, od čega smo i mi očekivali da će konačno nastupiti vrijeme slobode i sigurnog mira za sve ljude i narode, pa i za nas.

“Povjerovali smo da je svijest ljudi i civilizacija nakon II. svjetskog rata toliko napredovala u ljudskom dostojanstvu i njegovim pravima, da dolazi vrijeme nenasilja, poštovanja jednih i drugih, međusobnog uvažavanja, tim više, što su još uvijek odzvanjale veoma snažne poruke nakon II. svjetskog rata: ‘Nikad više nasilja! Nikad više rata’. Nadali smo se da će se neriješena pitanja rješavati u dijalogu, poštujući pravo svakog čovjeka i naroda”, rekao je biskup, ističući da se to nije ostvarilo. Podsjetio je da se Hrvatska, kada je na nju izvršena agresija, odmah počela sama organizirati za obranu, a među prvima su bili i Imoćani koji su već početkom 1990. utemeljili Krizni štab za obranu Imotske krajine, iz koje su se kasnije formirali razni oblici postrojbi u sustavu policije i vojske. Podsjetio je da je kroz nju tijekom Domovinskog rata prošlo 3.700 vojnika s područja Imotske krajine i šire, a iz te brigade poginulo je njih 10, mnogi su ostali invalidi, a do danas je umrlo više od dvije stotine njenih pripadnika od posljedica ranjavanja i ratnih stradanja. Na sve poginule mogu se primijeniti Isusove riječi: “‘Nema veće ljubavi nego tko svoj život dade za prijatelje svoje'”, rekao je biskup Jezerinac. Saževši u propovijedi sve što se tih godina u Hrvatskoj događalo, podsjetio je i na riječi kardinala Franje Kuharića koji je pozivao agresora na mir i ljubav, no njegov je glas ostao glas vapijućega u pustinji. U tom agresorskom ratu očuvala nas je vjera. Dogodilo se veliko čudo. Pobijedili smo gotovo nenaoružani. U obranu smo krenuli s krunicom u ruci i vjerom u srcu. Bogoljublje i čovjekoljublje zajedno, zaključio je biskup Jezerinac.

Nakon mise preživjeli su se pripadnici proslavljene brigade zajedno s vjernicima u mimohodu uputili prema brdu Topani gdje su kod spomen-obilježja položili vijence i zapalili svijeće, a biskup je podijelio odrješenje za sve poginule i umrle branitelje. (ika/bitno.net)