Unatoč izvanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa, Kuća utočišta u Rijeci i u ovim teškim vremenima uspijeva potrebitima osigurati sedamdesetak toplih obroka dnevno te još dva dodatna – za svakog korisnika u paketu hrane.

Predsjednica udruge “Depaul Hrvatska” i voditeljica Kuće utočišta, sestra Veronika Mila Polić istaknula je da su od mnoštva aktivnosti koje su se događale u Centru na dnevnoj bazi, zadržali temeljne.

“U tome je svakako naša nazočnost: svi mi zaposlenici smo u Kući, svaki dan. Svi sudjelujemo u pripravi i dijeljenju obroka, jednog toplog i dva suha. Dnevno nam dolazi sedamdesetak osoba kojima je naš Centar životno važan”, izjavila je za stranice Riječke nadbiskupije.

Među onima koji svakodnevno dolaze na njihova vrata su u velikom broju beskućnici za koje s razlogom smatraju da su najugroženiji u ovim novim okolnostima kad smo pozvani “biti doma”.

Podsjećamo, naš portal je u prosincu prošle godine napravio veliku reportažu o Kući utočišta koja se godinama brine o “duhu i tijelu” potrebitih grada Rijeke.

Trenutno, osim što im se omogućava topli obrok, korisnici mogu obaviti osobnu higijenu i neke druge usluge.

“Do naših starijih korisnika dolazimo i osobno, nosimo im obroke svakoga dana, a također obiđemo i centar grada tražeći ‘one koji su najzapušteniji’, kako je to Vinko Paulski govorio – one beskućnike koji do nas ne dolaze. U ovom novom razdoblju za Depaul Hrvatsku mi zaista puno učimo. Stječemo nova iskustva. Rastemo. Ovo vrijeme je dragocjeno jer učvršćuje zajedništvo nas u Depaulu, u Vinkovskoj obitelji, u pomaganju najsiromašnijima. Otvara nas prema vinkovskoj domišljatosti i kreativnosti. Isto tako, usmjerava nas i prema čvršćoj povezanosti s našom lokalnom zajednicom.”

Sestra Veronika Mila Popić/Foto: Marin Škarica

Dodaje da ovo izvanredno vrijeme usmjerava Depaul Hrvatsku čvršćem povezivanju s mjesnom Crkvom, kao i jedinicama regionalne i mjesne samouprave te ostalim relevantnim dionicima skrbi za beskućnike.

“Bez umreženosti i dobre suradnje nije moguće djelotvorno pomagati onima na rubu društva, a to se osobito očituje u ovim zahtjevnim vremenima”, poručuje dr. sc. s. Popić.

Na kraju je izrazila zahvalnost svima koji su do sada pružili nužnu ruku pomoći Kući utočišta kojoj su danas osobito potrebne donacije kako bi i u ovim teškim vremenima mogla skrbiti za potrebite. Ono što im je potrebno jest hrana koja se može pakirati u lunch pakete poput konzervi, oprema za pakiranje hrane (plastične ili aluminijske posude), novčane donacije i molitva. Također, dolaskom proljeća s. Popić poručuje kako se javlja povećana potreba za odjećom, osobito muškim čarapama te muškim i ženskim donjim rubljem. Oni koji su u mogućnosti pomoći mogu se javiti na broj telefona +385 51 672 933.

“Sve nam zaista dobro dođe i na svemu smo vam od srca zahvalni”, poručuju iz Kuće utočišta koja je nedavno primila donaciju volonterke Snježane, članice Udruge svetog Vinka Paulskog, Konferencije svetog Josipa, a čije vrijedne ruke su sašile zaštitne maske za svakog korisnika ove riječke karitativne ustanove.

Bitno.net