Jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika zove se Graeme Clark, australski profesor poznat po svojemu izumu bioničkog uha za nagluhe osobe. Ovaj umirovljeni znanstvenik u središte svojih istraživanja i danas stavlja Boga te smatra kako su znanost i vjera neodvojivi segmenti zakonitosti svemira i čovjekova postojanja.

U intervjuu koji je dao za časopis The Australian govorio je o važnosti suodnosa znanosti i vjere. Istaknuo je da u Australiji, Velikoj Britaniji i SAD-u postoje mnogi ugledni znanstvenici koji su vrlo predani kršćani te isključuju odvojivost znanosti i vjere. Spomenuo je pritom statistike o broju znanstvenika vjernika u posljednjih 40 godina. Istraživanja su pokazala da je broj znanstvenika vjernika, unatoč napretku znanosti, kroz godine ostao isti: prije 40 godina provedena je studija o broju znanstvenika koji vjeruju u Boga; brojka vjernika iznosila je 40-50%. Takva studija ponovljena je prošle godine, pokazavši jednake rezultate.

Neodvojivost znanosti i vjere, kako ističe profesor Clark, svjedoče i neka znanstvena otkrića poput Velikog praska i Teorije kaosa. Za ovoga australskog znanstvenika ta su otkrića samo potvrda međusobne komplementarnosti znanosti i vjere.

– Teorija Velikog praska pokazala je da svemir nije vječan, ali je imao svoj početak. Zanimljivo je uočiti nevjerojatan sklad svemira. On pokazuje kako iza svega toga ipak stoji snažan princip vodstva – ističe znanstvenik koji je, kako kaže, za svoja znanstvena otkrića zahvalan prvenstveno Bogu.

– Ne bih mogao djelovati bez percepcije Božje ljubavi, bez vjere u Onoga koji mi je dao priliku da pomognem gluhim osobama – zaključuje australski znanstvenik.

Graeme Clark, čija su znanstvena postignuća okrunjena brojnim nagradama, najveću je popularnost stekao 1978. izumom bioničkog uha. Umirovljen je 2004. godine. Autor je knjige ‘Znanost i vjera: pomirenje znanosti i kršćanske vjere’.

I.V. | Bitno.net