Nakon što je don Ivan Šibalić, salezijanski redovnik i župnik Župe BD Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji, upozorio na govor mržnje protiv kršćana koji se dogodio na društvenim mrežama zbog križnog puta u organizaciji njegove župe, na tu je vijest reagirao i njegov redovnički subrat don Damir Stojić.

Šibalić je jučer poslao dopis medijima u kojima je upozorio što se dogodilo. U dopisu među ostalim piše:

“Svi se još sjećamo nemilog slučaja vjeroučitelja u osnovnoj školi na Knežiji. Mediji su nas o tome detaljno izvješćivali. Nakon skandaloznih izjava i pozivanja na vješanje i nabijanje na kolac, njemu je na kraju određen istražni zatvoru u Remetincu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju.

Na Veliku srijedu (28. ožujka 2018.), u vremenu 20:00 – 22:00, grupa od oko 600 vjernika župe Blažene Djevice Marije Pomoćnice, mirno je išla ulicama župe i molila pobožnost križnoga puta. Događaj je bio uredno prijavljen policiji. No, veći broj građana okupljenih u otvorenu Facebook grupu “Ateisti i agnostici Hrvatske”, pokazao je ogromnu mržnju i počeo poticati na nasilje.

“Osim psovki i vulgarnosti, vrlo opasni su bili poziv na skidanje kalašnjikova s tavana, poziv na zalijevanje vjernika vrelim uljem, vrelom vodom, na gađanje krumpirima. Popis strašnih prijetnji je žalosno dug, no nije nimalo bezazlen. O ozbiljnosti situacije svjedoči činjenica da je na jednom mjestu doista došlo do incidenta jer je netko iz svoga stana na ulicu doista izlio hladnu vodu. Informaciju o točnom mjestu incidenta će policija po uskoro dobiti. Srećom, ovaj put na sudionike nitko nije zapucao zračnicom, ili kalašnjikovom. Ovaj put nije poletjelo vrelo ulje, urin u balonima ili krumpiri. Ovaj put nije nitko na sudionike pustio netom kastrirane pit bulove. No, što možemo očekivati dogodine? Tragedija bi bila tim strašnija što je u samoj pobožnosti sudjelovalo i dosta roditelja s malom djecom, školske i predškolske dobi”, napisao je Šibalić.

Salezijanac je potom dodao:

“Strašan je ovaj nastavak poticanja na nasilje i mržnju na Knežiji. Očekujemo da će pravna država i ovaj put funkcionirati. Kao što je ispravno sankcionirala kod vjeroučitelja u školi, nadamo se da će ovaj put sankcionirati sve involvirane u ovaj nemili val mržnje i poticanja na nasilje u kvartu Knežija. U nastavku donosimo jedan dio citata i screenshotova, s imenima pod kojima su autori registrirani na Facebook platformi. Zabrinut sam za sigurnost vjernika koji su mi povjereni kao župniku, i očekujem da će država intervenirati na ovo poticanje na nasilje i mržnju na Knežiji.”

U dopisu su preneseni i neki od komentara:

”Da bar imaš zračnu pušku”
”… ja bi na tvojem mjestu zvucnike na balkon i neki pornic na najjace”
”Kantica vode”
”Vodeni baloni?”
”Pa sto nisi izasao i rastrjerao baru batinama?”
”Nemaš petarde?”
”A mož’ ih i vodom zalijat… Ne bi ti zamjerili, ipak je to stara tradicija u naših baba…”
”Good old fashioned kanta vode”
”Urin…vodeni balon…mirna ruka”
”Glasam za vodu”
”vruću naravno!!”
”Ili ulje s dna lonca na kojem se peklo meso”
”ako je vruće”
”Ili još bolje ako imas u zgradi nekoga ko ima onaj colostomy bag (nez kako se na nasem kaze jbg) i da pritom ima dobar smisao za humor ”
”Mi smo, kao studenti u Cvjetnom napunili najlon kese vodom i gađali udvarače ispod prozora, I ovi to mogu dobiti. … Najlon kese su jeftine, samo se lagano vežu i frknu. Pa nek traže ko je.”

Cijeli status nalazi se OVDJE, uz napomenu kako su neki od komentara u međuvremenu ipak izbrisani, a administratori stranice ogradili su se od njih.

Cijelu situaciju komentirao je na Facebooku don Damir Stojić. Evo što je poručio:

“Kako reagirati na ovakvu mržnju ateista i agnostika i njihov poziv na nasilje protiv kršćana?
Liturgija Velikog petka nudi nama vjernicima odgovor…

‘Molimo i za one koji Boga ne priznaju: da iskreno slijede glas savjesti i tako prispiju k Bogu, Ocu sviju ljudi.
Svemogući vječni Bože, ti stvaraš u srcima ljudi potrebu da tebe traže i smirenje kada te nađu: daj da uza sve zapreke zamijete znakove tvoga milosrđa i svjedočanstvo dobrih djela onih što u te vjeruju te svi radosno ispovjede tebe, jedinog pravoga Boga i Oca svega čovječanstva.'”

Bitno.net