Na Tiskovnoj konferenciji održanoj danas u 11 sati pred zgradom Hrvatskog sabora predstavnici građanske inicijative Narod odlučuje izvijestili su kako su prikupili 397.024 potpisa građana za prvo referendumsko pitanje, te 390.189 potpisa za drugo pitanje.

Zahvalivši u prvome redu volonterima na velikom radu odrađenom u procesu prikupljanja potpisa, kao i donatorima na doniranih oko 100 000 kuna, upozorili su i na brojne poteškoće i nepravilnosti s kojima su se suočavali tijekom referendumske kampanje.

Prigovori su se odnosili na nemogućnost prikupljanja potpisa tijekom većeg dijela razdoblja od 15 dana u kojima su se potpisi prikupljali, ali i na naplaćivanje korištenja javnih površina za potrebe građanske inicijative, kao i na činjenicu da  im je u brojnim mjestima bio odobren samo mali broj atraktivnih lokacija u odnosu na potraživano.

Unatoč svim poteškoćama, iz inciijative poručuju “kako je visok odaziv građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu dokaz da je ‘Narod odlučio!’”

Predaja potpisa najavljena je u roku desetak dana, što je u okviru zakonom predviđenog razdoblja.

Bitno.net