Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak osvrnuo se na nove mjere protiv širenja koronavirusa, među kojima je i ograničenje misnih slavlja na 25 osoba.

U izjavi za Hrvatski katolički radio Novak je istaknuo kako je važno da crkve nisu potpuno zatvorene.

“Ono što je važno vidjeti jest da smo nekako ipak, zahvaljujući situaciji u kojoj se nalazimo, uspjeli postići da nam se ne dogodi ono što se dogodilo u drugim zapadnim zemljama – kao što su naši susjedi Slovenija i Austrija – gdje su potpuno zatvorene crkve, odnosno slavljenje misa s narodom. Kod nas ovaj mali, mali broj ljudi koji će moći sudjelovati ipak uključuje jednu povezanost Crkve sa svojim vjernicima.”

Upitan koji je stav HBK o najavljenim ograničenjima, dodao je da “biskupi s velikom brigom prate svoje mjesne crkve unutar kojih je njihova velika odgovornost i briga za potrebe vjerničke zajednice da sudjeluje i ima euharistijska slavlja, ali isto tako i brige da se očuva njihovo zdravlje i da se izbjegne bilo kakav rizik od zdravstvenih opasnosti koje prijete u ovoj pandemiji COVID-a 19“.

“Sigurno će u ovim danima svaki biskup za svoju mjesnu crkvu pronaći načina da pruži određene sugestije i prijedloge, ali prije svega ono što je važno je da prihvaćajući odredbe civilnih vlasti prepoznamo način i put da idemo ususret Božiću, očekujući da će se te mjere ipak ublažiti uz sam blagdan svetkovine Božića kojem se radujemo kao vjernici unatoč svim teškoćama na koje nailazimo u ovim danima.”

Podsjećamo, hrvatski premijer Andrej Plenković jučer je u 14 sati objavio nove epidemiološke mjere za suzbijanje koronavirusa.

Tom prilikom preporučeno je da se misna slavlja kad god je moguće održavaju putem radija, TV programa te na druge načine.

Ukoliko se misno slavlje održava za javnost onda vrijede epidemiološke mjere i preporuke HZJZ-a za dopuštena javna okupljanja. To su: zabrana svih javnih okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, s tim da događaji mogu trajati najdulje do 22 sata. Također, u svakom zatvorenom prostoru mora se omogućiti najmanje 4 m² za pojedinu osobu. Na događajima na otvorenom mora se održavati distanca od 1,5 metra, a ako to nije moguće obvezne su maske za lice ili medicinske maske.

“Za misna slavlja vrijedi jednako ograničenje od 25 ljudi, vjernika koji mogu prisustvovati”, poručio je Plenković, dodavši kako vrijedi i zabrana pjevanja crkvenih zborova.

Vlada je također obustavila svadbene svečanosti, a na pogrebima je dopušteno 25 osoba, ali bez bliskog izraza sućuti.