Tiskovni ured Svete Stolice objavilo je priopćenje u kojem najavljuje posjet nekoliko delegacije domorodaca iz Kanade u Vatikan, koji će se održati idućeg tjedna, izvijestio je Vatican News.

Bit će to razgovori posvećeni osluškivanju bolnih stranica iz prošlosti, u zajedničkom hodu prema ozdravljenju i pomirenju. Papa će se u nekoliko navrata idućeg tjedna – 28. i 31. ožujka susresti u Vatikanu s delegacijama kanadskih autohtonih naroda. Kako je rekao ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, riječ je o skupinama Prvih naroda, Inuita i Métisa, u pratnji svojih mjesnih biskupa.

U Apostolskoj palači će potom, 1. travnja, biti održana zajednička audijencija uz sudjelovanje raznih delegacija i Kanadske biskupske konferencije, za vrijeme koje će im se Papa ponovno imati priliku obratiti.

Posjet delegacija domorodaca iz Kanade dio je procesa pod nazivom „Domorodačko iscjeljivanje i pomirenje“, koji provode Kanadska biskupska konferencija i Kanadsko katoličko domorodačko vijeće (CICC) te je usmjeren prije svega na iscjeljivanje bolnih rana koje su napose nanijele takozvane rezidencijalne škole, instituti koje je krajem 19. stoljeća pokrenula kanadska vlada i povjerila mjesnim Crkvama, među njima i Katoličkoj Crkvi. U tim su školama, stvorene s ciljem asimilacije domorodaca, djeca pretrpjela zlostavljanje, a na kraju i životom plaćala svoju različitost. Škole su bile aktivne do 1980-ih.

U rujnu je Kanadska biskupska konferencija objavila priopćenje u kojem je izrazila kajanje zbog zlostavljanja i smrti tisuća domorodaca u školama koje je vlada povjerila katoličkim zajednicama kao dio politike asimilacije domorodaca.