Francuski parlament donio je kontroverzni zakon kojim se poricanje genocida nad Armencima 1915. smatra kažnjivim djelom.

Francuski parlament

Senat je zakon, koji je u prosincu usvojila Narodna skupština, u ponedjeljak 23. siječnja potvrdio sa 127 glasova za i 86 protiv. Prijedlog zakona, koji za nijekanje genocida nad Armencima određuje godinu dana zatvora ili 45.000 eura kazne, sada će biti proslijeđen francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, čijim će potpisom postati pravovaljan.

Računa se da je u pokoljima i marševima smrti od 1915. do 1917. tadašnje Osmansko Carstvo ubilo više stotina tisuća Armenaca. Turska, u kojoj živi oko 60.000 Armenaca, i danas odbacuje optužbe za genocid. Stoga je odluka francuskog parlamenta izazvala oštre prosvjede u Turskoj. Ministar pravosuđa Sadullah Ergin, kako prenose svjetske novinske agencije, još u ponedjeljak je glasovanje ocijenio “velikom nepravdom” i optužio francuske parlamentarce za nepoštovanje Turske. Premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je, pak, dan kasnije da je riječ o “pokolju nad slobodom izražavanja”. Za Tursku, zakon je “ništavan”. Štoviše, posljednjih dana uoči donošenja zakona o genocidu, turski predstavnik tražio je stroge sankcije protiv Francuske pred Europskim sudom za ljudska prava. Ankara smatra da je zakon taktički manevar predsjednika Sarkozyja, koji bi mu na predstojećim predsjedničkim izborima mogao osigurati glasove Armenaca koji žive u Francuskoj.

Nakon francuskog primjera armenska dijaspora u Europi i Americi pozvala je na sličan akt parlamente u drugim zemljama Europske unije.
Od godine 1965. ukupno su 22 zemlje službeno priznale genocidom deportaciju i pokolje koje je od 1915. do 1917. počinilo Osmansko Carstvo nad Armencima, prema UN-ovoj Konvenciji o genocidu. Među njima su Argentina, Belgija, Grčka, Italija, Kanada, Libanon, Nizozemska, Rusija i Švedska. (ika/bitno.net)