Na trinaestu nedjelju kroz crkvenu godinu, 26. lipnja, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško uveo je u župničku službu fra Ivana M. Lotara u župama sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu i sv. Maksmilijana Kolbea na Bijeniku u Zagrebu.

Govoreći o župničkoj službi biskup Šaško je istaknuo: „U životu župne zajednice župnik ima svoje iznimno važno i odgovorno mjesto, ali bez župljana je rast zajednice i životnost župe nezamisliva. Župnik se brine za proširivanje prostora navještaju Radosne vijesti, za prepoznavanje djelovanja Duha Svetoga, za organiziranje pastorala, a osobito sakramentalnoga života. On je na čelu suradnje pastoralnoga i ekonomskoga vijeća, a brine se i za ostala djela, osobito karitativna, koja promiču evanđeoski duh, što zorno očituje i vaša župna zajednica.“

Govoreći o važnosti župe u životu kršćanske zajednice biskup Šaško istaknuo je: „Župa je mjesto na kojemu se prepoznaje kršćanska osjetljivost za potrebe bližnjih, za društvenu pravednost, za obrazovanje i odgajanje djece i mladih. Župa u svojim molitvama i djelima odražava svoju vjeru i lice Crkve.“

Obraćajući se župljanima biskup je pozvao na suradnju i molitvu jednih za druge: „Stoga vas molim, da svome novom župniku fra Ivanu od prvih dana pomažete, onako kako ste to uvijek pokazivali; da ga prihvatite s ljubavlju i poštovanjem. Nemojte se stidljivo držati postrance, nego se sa svojim darovima i nadahnućima nastavite uključivati i zalagati u životu župe. I dalje nastojte razvijati što više župnih djelatnosti u punome spektru župne obitelji. Uz svoga župnika možete, a na to smo pozvani, graditi katoličku kulturu koja toliko nedostaje našemu hrvatskom društvu. Zapravo, nikada nije dovoljno kulture blizine srca i pogleda prema vječnosti. I na početku i na kraju – molitva jednih za druge, molitva za odaziv na Isusov poziv; molitva za svoga župnika i župljane, molitva za Crkvu, za našu nadbiskupiju.“

U koncelebraciji bili su provincijalni ministar fra Miljenko Hontić, gvardijan svetoduškog samostana fra Josip Petonjić i ravnatelj Doma sv. Antuna i glavni urednik Veritasa fra Vladimir Vidović. Pjevanje je predvodio mješoviti pjevački zbor „Tomislav Talan“ pod vodstvom maestra Matea Narančića uz orguljašku pratnju maestra Milana Hibšera.

Fra Ivan Marija Lotar rođen je 26. studenoga 1990. u Vukovaru. Osnovnu i srednju školu (za tehničara za mehatroniku) završio je u Vinkovcima. Kršten je i pričešćen u župi Svetih Ćirila i Metoda u Vinkovcima, a sakrament potvrde prima u Župi svetog Apolinara u Malinskoj, na otoku Krku. Ima dvije sestre i jednoga brata. Tijekom osnovne i srednje škole bavio se izvedbenim umjetnostima, kazalištem i angažmanom na televiziji.

U Hrvatsku provinciju svetoga Jeronima franjevaca konventualaca ulazi, uz iznimnu potporu svoje obitelji, 2010. godine, te u Cresu i Zagrebu završava postulaturu i prvu godinu studija teologije, nakon koje odlazi u novicijat u Asiz u Sveti samostan Franje Asiškoga.

Prve redovničke zavjete polaže na blagdan Marijina Rođenja, 8. rujna 2012., u bazilici Svetog Franje u ruke generalnog ministra fra Marca Tascae. U Zagrebu nastavlja studij teologije te se tijekom studija ponajvećma bavi kršćanskim kazalištem: osniva kazališnu skupinu „Prosopon“ pri KBF-u u Zagrebu, vodi Ansambl „Kolbe“ te, zajedno sa subraćom pokreće Festival kršćanskoga kazališta.

Svečane redovničke zavjete polaže u Župi svetog Antuna na Svetom Duhu 4. listopada 2015., a za đakona biva zaređen 8. listopada 2016. u zagrebačkoj katedrali po molitvi i polaganju ruku kardinala Josipa Bozanića. Đakonski praktikum obavlja u Župi svetog Ivana Krstitelja u Puli pod mentorstvom fra Đure Hontića, pohađajući Đakonsku godinu Zagrebačke nadbiskupije. Nakon uspješno položenih ispita, diplomira na Katedri za filozofiju s radom pod naslovom: „Kazališna umjetnost – put uzbiljenja logosa“ za kojega je nagrađen Dekanovom nagradom za najbolji znastveni rad.

Za prezbitera je zaređen 17. lipnja 2017. godine u zagrebačkoj prvostolnici. Prvu svećeničku službu dodjeljuje mu iste godine provincijal fra Josip Blažević i šalje ga u Sisak, u Župu svetoga Josipa Radnika, gdje radi u Osnovnoj školi „Galdovo“ te se posvećuje radu s mladima i s djecom.

Godine 2018. fra Ivan dobiva premještaj u te dvije župe, gdje također ponajviše radi s mladima i djecom, ali i s obiteljima, a 2019. godine upisuje redovni studij kroatistike i talijanistike na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U razdoblju pandemije, zajedno sa svojom subraćom, pokreće niz projekata tzv. ‘digitalnoga pastorala’, da bi ostao u povezanosti s vjernicima (projekt „Pitaj svećenika“, podcast, online edukacije i drugo), a otvorenost prema katoličkim i necrkvenim medijima omogućila je evangelizaciju i onih do kojih se teže dolazi.

Tijekom svoga svećeničkoga služenja fra Ivan je, zahvaljujući raznolikosti krajeva u kojima je boravio, uspio katehezama biti prisutan u svim dobnim skupinama i ‘živim vjerničkim krugovima’ te, uz pomoć svoga dosadašnjega župnika fra Roka Bedalova, imao priliku rasti i sazrijevati na svim područjima pastoralnoga djelovanja. Trenutačno, uz župničku službu, obnaša dužnosti lektora i zamjenika glavnoga urednika „Veritasa – Glasnika sv. Antuna“.