Snažni potresi uništili su “Langov dom” Zaklade biskup Josip Lang u kojem su bile smještene stare, nemoćne i siromašne osobe. Poznati hrvatski isusovac, pater Mijo Nikić, za vrijeme najjačeg razornog potresa, 29. prosinca u 12.12, boravio u “Langovu domu” koji se nalazi u Maloj Gorici kod Petrinje. Evo kako opisuje to iskustvo:

“Bio sam na drugom katu kad se kuća zaljuljala. Ormari su padali ispred i pored mene, staklo je pucalo na sve strane, a na udaljenosti manje od pola metra od mene pao je dimnjak s krova i probio plafon u sobi pokraj koje sam prolazio. Jedan ormar je okrznuo i moja rebra, na sreću nije ništa slomljeno, nego samo natučeno. Bilo je zaista zastrašujuće. Ne možeš nikud pobjeći, a sve se ruši oko tebe. U kući je tada bilo dvadesetak ljudi, korisnika Langova doma. Kad je potres prestao, nisam izlazio iz kuće nego sam odmah s jednim radnikom, zaposlenikom u našem domu, počeo izvlačiti prestrašene osobe iz njihovih soba. Dosta njih je bilo nepokretnih u kolicima i na krevetima. Neke sobe su bile zablokirane ormarima koji su pali u tom potresu. Bogu hvala uspjeli smo sve korisnike doma iznijeti van na sigurno mjesto. Odmah smo zvali rodbinu i prijatelje koji su došli i odveli desetak osoba, A drugih desetak privremeno smo smjestili u razne domove u Velikoj Gorici i Zagrebu. Glavna zgrada u Maloj Gorici gdje je bio naš Langov dom, toliko je stradala da se u nju bez temeljite rekonstrukcije ne može i ne smije boraviti. Druga pomoćna zgrada u kojoj je bilo smješteno 8 osoba novijeg je datuma i ona je izdržala jačinu potresa tako da će se uz obnovu moći koristiti za boravak.”

Budući da je “Langov dom” u potresima teško oštećen, Zaklada biskup Josip Lang vas poziva da pomognete obnovi doma pozivom na humanitarni broj zaklade: 060 9012  (5 kn + PDV)

Financijska sredstva prikupljena preko ovog donatorskog broja idu za obnovu „Langova doma“ u Maloj Gorici kod Petrinje u kojem su smještene stare, nemoćne i siromašne osobe za koje se brine Zaklada biskup Josip Lang.