Od danas, 5. ožujka, u drugoj polovici korizme, u Zagrebačkoj katedrali molit će se krunica “Božjega milosrđa” ispred replike originalne slike Milosrdnog Isusa iz Vilniusa.

Molitva će biti svaki dan od 15 sati. Poslije krunice, molit će se i zazivi Božjem milosrđu.

Krunicu organiziraju i predvode bogoslovi Nadbiskupsko-bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Isus je rekao sv. Faustini Kowalskoj: „Ljudima dajem posudu s kojom trebaju dolaziti po milosti k izvoru milosrđa. Ta posuda je ova slika s potpisom: Isuse, uzdam se u Tebe!“ (Dnevnik, 327).

U jubilarnoj 2000. godini papa sv. Ivan Pavao II. kanonizirao je poljsku redovnicu Faustinu Kowalsku (1905-1938), te istodobno proglasio blagdan Božjega milosrđa. Taj blagdan pada uvijek na prvu nedjelju nakon Uskrsa, u povijesti poznatu kao Bijelu nedjelju. Razlog imena Bijela nedjelja je taj što su u starini novokrštenici nosili bijelu odjeću od noći Uskrsa do prve nedjelje po Uskrsu.

Sam Isus je, kako je zapisano u Dnevniku svete Faustine Kowalske, rekao svetici sljedeće riječi: „Ja želim da blagdan Milosrđa postane utočište i zaklon svim dušama, posebno jadnim grešnicima. Usprkos mojoj gorkoj muci, propadaju duše. Dajem im posljednje sidro spasa. To je svetkovina moga milosrđa.”

“Ovom pobožnošću – molitvom krunice Božjega milosrđa u Zagrebačkoj katedrali – želimo potaknuti ljude na još veće štovanje Božjega milosrđa tj. samog Isusa koji je Božje neopisivo milosrđe, kako je napisao sv. Ivan Pavao II. u enciklici ‘Bogat milosrđem’. U njoj Papa također ističe: ‘Milosrđe je drugo ime za ljubav, to ime ljubav preuzima kad se susreće sa silama zloga.’ Također, želimo se pripremiti za blagdan Božjega milosrđa!” kažu zagrebački bogoslovi.

Iz Dnevnika sv. Faustine:

Gospodin Isus Krist o satu Milosrđa:
„Uvijek kada čuješ da otkucava tri sata, uroni u moje milosrđe, slavi ga i hvali. Zazivaj njegovu svemoć na cijeli svijet, a osobito za bijedne grješnike, jer je u tom času bilo širom otvoreno za svaku dušu. U tom satu možeš isprositi sve za se i za druge; u tom satu sav je svijet zadobio milost: Milosrđe je pobijedilo Pravednost“ (1572).

Gospodin Isus Krist o krunici Božjega Milosrđa:
„Onome tko je bude molio rado ću dati sve što od mene bude tražio“ (1541), (…) ako je u skladu s mojom voljom (1731). Duše koje budu molile ovu krunicu, prodahnut će moje milosrđe u životu, a osobito u času smrti” (754).

Gospodin Isus Krist o slici:
„Ta slika treba podsjećati na zahtjeve moga milosrđa jer i najsnažnija vjera nemoćna je bez djela“ (742).
„Po toj ću slici udijeliti mnoge milosti dušama pa neka joj svaka duša može pristupiti“ (570).

Pogledajte fotogaleriju s prošlogodišnje molitve.

Bitno.net