Na spomendan sv. Huberta, 3. studenoga, održana je deseta zajednička nacionalna proslava tog sveca zaštitnika lovaca i lovstva. Istarska županija na čelu s lovcima Lovačkog saveza Istarske županije bila je ovogodišnji domaćin proslave za koju je Hrvatski lovački savez ove godine odabrao Pulu, jedno od dva sjedišta Porečke i Pulske biskupije.

Sudionici susreta, njih oko 1500, lovkinje i lovci iz cijele Hrvatske okupili su se u drevnom pulskom amfiteatru, Areni, gdje su, po protokolu, pozirali za zajedničku fotografiju.

Potom su u svečanom mimohodu, postrojeni po delegacijama sa svojim zastavama na čelu, krenuli prema pulskoj katedrali. Ondje je posebno organizirano misno slavlje za tu je prigodu predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja koji je na početku okupljenima uputio prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice.

Biskup je prigodnu homiliju započeo podsjetivši na lik sv. Huberta, čovjeka plemenitog roda koji je, prema legendi, dok je na Veliki petak lovio u Ardenima, ugledao jelena sa svjetlećim raspelom među rogovima i čuo je poziv na obraćenje. Obratio se uz pomoć biskupa Lamberta, sveca mučenika kojeg je kasnije naslijedio na biskupskom sedesu. Sveti Hubert, kao i ostali sveci, svojim su nam svetačkim životom uzor, izazov i poticaj na nasljedovanje, istaknuo je biskup, napose spomenuvši sv. Majku Terezu, sv. Leopolda Bogdana Mandića te našeg najmlađeg istarskog blaženika bl. Miroslava Bulešića.

Raduje činjenica, rekao je nadalje biskup, da na prostoru Istre, u Vodnjanu postoje sačuvane relikvije glave svetog Huberta te time ta proslava simbolično još više približava lovkinje, lovce i lovstvo njihovome zaštitniku.

Neka ovaj vaš lijepi ovogodišnji susret uz blagdan sv. Huberta bude za sve nas okupljene danas ovdje u Puli trenutak zahvale Bogu za sve što od njega primamo u prirodi i u našim životima. Neka bude i poticaj da u se u duhu i savjesti uvijek otvaramo spremni služiti dobru čovjeka, pa i dobru prirode, sve to po zagovoru našega svetog zaštitnika svetoga Huberta, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja kratku zahvalu izrekao je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak koji je biskupu uručio prigodan dar. Susretu je, uz predstavnike lovačkih udruga iz svih županija, nazočila i Renata Ojurović, pomoćnica ministrice poljoprivrede.

Misu su glazbeno popratili članovi Mješovitog lovačkog pjevačkog zbora „Matko Laginja“ iz Klane u Primorsko-goranskoj županiji, pod vodstvom dirigentice maestre prof. Nedjeljke Srebovt te uz orguljsku pratnju prof. Vere Lukšić. Pjevali su jubilarnu misu skladatelja iz Klane Jerolima Gržinčića.

Susret je nastavljen u pulskom Hotelu Histria, gdje je zaključen zajedničkim objedom.

Porečka i pulska biskupija | Bitno.net