Jučer je u zagrebačkoj pivnici Medvedgrad Salesiana predstavila svoju novoobjavljenu knjigu “Katolici su hipsteri”.

U neuobičajenom okruženju za predstavljanje jedne katoličke knjige, četvero aktivnih vjernika laika: glazbenica Vanessa Mioč, novinar Ante Novak, poduzetnik Ante Lučić i obrtnica Magdalena Pleše govorili su o svom iskustvu vjere i na koje sve načine katolici idu “protiv struje”, kako glasi podnaslov knjige.

Tako je Ante Lučić ispričao kako je zbog jednog pro-life statusa ostao bez 60 Facebook prijatelja, te kako je utjecao na članove svojeg benda da ne prostače pred njim, Ante Novak je objasnio zašto najradije izlazi u majicama Hoda za život ili onima s likom G. K. Chestertona, te zašto sve donedavno nije imao pametni telefon. Vanessa Mioč je pričala o razlici življenja vjere u Švicarskoj i Hrvatskoj te kako je na Kamenitim vratima dobila poziv za duhovnu glazbu, dok je Magdalena Pleše objasnila zašto je obična obitelj najneobičnija stvar na svijetu.

Autor knjige “Katolici su hipsteri” je bračni i obiteljski terapeut Tommy Tighe, no točnije bi bilo reći da je on njezin urednik budući da se knjiga sastoji od niza doprinosa američkih katoličkih pisaca, svećenika i medijskih djelatnika koji su svatko u svojem poglavlju obradili po jednu temu relevantnu za život vjernika, predstavili jednog “kul sveca”, podsjetili na jednu “zaboravljenu molitvu”, te predložili jednu “hipstersku vježbu”.

Od svega navedenog, vjerojatno najprovokativnije zvuči dio s hipsterskom vježbom, pa ovdje možemo navesti jednu autorice Sarah Vabulas:

“Isprobaj sva trapistička piva! Pozovi prijatelje katolike i nekatolike na druženje uz trapističko pivo. Kupi sva službena trapistička piva i zabavi se kušajući ih i raspravljajući o mislima G. K. Chestertona (velikog katoličkog pisca s početka dvadesetog stoljeća i čovjeka koji je volio sve što s pivom ima veze) te o najnovijem nauku Svetog Oca. Uživaj u plodovima truda redovnika i zahvaljuj Bogu na daru piva.”

Originalan doprinos Salesianinom izdanju knjige dalo je četvero hrvatskih katoličkih hipstera: Goran Andrijanić, Mihovil Katić, Ante Novak i Miodrag Vojvodić.

Tako ćete iz njihovih pera moći čitati o hrvatskoj online hi(p)steriji, elementima originalnosti u suvremenoj kršćanskoj glazbi, hrvatskim katoličkim aplikacijama, te hrvatskom katoličkom žargonu.

Kao uvod u objavu knjige nedavno je osmišljen i kviz “Koji si tip katolika?” o kojem možete saznati ovdje, a knjigu “Katolici su hipsteri” možete naručiti ovdje.