Svečana procesija nakon mise na svetkovinu dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha, krenula je u subotu, 3. veljače od katedrale Gospe Velike, Ulicom od Puča, pored Onofrijeve fontane, Stradunom, kroz crkvu sv. Vlaha i natrag do katedrale.

Dvanaest biskupa i nadbiskupa sudjelovalo je u procesiji, a na početku je moći glave sv. Vlaha nosio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji ih je tijekom procesije predavao ostalim (nad) biskupima. Ostalih dvanaest moći iz katedralne riznice nosilo je dvanaest svećenika, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima su bile ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Ispod baldahina nosila se relikvija Isusove pelenice.

Meditativna čitanja uz hod procesije kroz Grad čitala je Ivana Lenert, a katedralni zborovi pod ravnanjem Jelene Mikulandra pjevanjem su cijeloj procesiji davali pobožno ozračje.

U procesiji su sudjelovali i ostali svećenici, redovnici, redovnice svih redova s područja biskupije u svojim redovničkim odjelima, barjaci dubrovačkih župa, zajednica, udruga kao i društvenih institucija, mladi i oni stariji vjernici u narodnim nošnjama, dubrovački skauti, mladi animatori, prvopričesnici, hodočasnici iz raznih krajeva među kojima je u Dubrovnik stiglo čak jedanaest autobusa vjernika iz Šibenske biskupije. Hodočasnici iz Janjeva, Kistanja i Letnice, iz Boke Kotorske, iz Bosne i Hercegovine također su stigli na dubrovačku festu, a među njima mogli su se vidjeti i turisti kojih ovih dana borave u Dubrovniku.

Propovijed na centralnom misnom slavlju održao je nadbiskup riječki, Ivan Devčić. Cijelu propovijed možete pročitati OVDJE.

Pogledajte Fotogaleriju:

Foto: Nikša Sentić

Angelina Tadić, Dubrovačka biskupija | Bitno.net