Sveti je Otac u četvrtak 23. svibnja prije podne primio u audijenciju članove predsjedništva Povjerenstva episkopata Europske zajednice (Comece): kardinala predsjednika Reinharda Marxa, dopredsjednike biskupa Giannija Ambrosija, biskupa Virgila Berceu, biskupa Jeana Kockerolsa, i oca Patricka Dalyja, glavnoga tajnika povjerenstva.

Osvrnuvši se na susret sa Svetim Ocem u razgovoru za Radio Vatikan, biskup Ambrosio je rekao: Susret je bio vrlo lijep, a osjetili smo da je Papa pozoran na europsko pitanje. Papa nas je potaknuo da u europskoj sredini držimo živim pitanje o Bogu i da govorimo o Bogu, jer bez uporišta u Bogu i ljudskim zakonima prijeti opasnost da ih se ne poštuje. Sveti nam je Otac preporučio hrabrost i nadu, ali i mnogo strpljivosti, jer ne zavodimo nego uvjeravamo ljude. Osim toga Papa nas je potaknuo na dijalog, da govorimo o Bogu, da govorimo o velikim problemima i poglavito da budemo strpljivi jer je riječ o uvjeravanju – kazao je biskup Ambrosio.

Na upit o glavnim temama razgovora, biskup je rekao da je, osim već spomenutih tema, bilo riječi i o demografiji jer Europa zanemaruje budućnost, a budućnost su mladi. Papa nas je upozorio da moramo biti kadri govoriti o rađanju, poticati bračne parove na rađanje djece jer se jedino tako može jamčiti budućnost Europe, bogate kršćanskim vrijednostima koje valja proširiti i na druge kontinente – rekao je biskup.

Na primjedbu da je Sveti Otac vrlo pozoran na probleme obitelji, rekao je da se gospodarska kriza ponajviše odrazila na obitelji. Papa nam je rekao da se upravo u obiteljima može naći golema snaga za rješavanje krize, jer obiteljske mreže mogu nadoknaditi sadašnji manjak nade i povjerenja. Papa je spomenuo dokument blaženoga pape Ivana Pavla II. ‘Crkva u Europi’ u kojem poziva Europljane da misle na budućnost, inače će izgubiti nadu koja se ima temeljiti na Kristu, stoga je potrebna nova evangelizacija Europe s dijalogom i uvjerenjem na kojima je izgrađena europska kultura. Papa ne prestaje poticati na hrabrost, povjerenje i nadu – zaključio je biskup Ambrosio. (rv/bitno.net)