Engleska crkva

Engleska crkva glasovala je 20. studenoga protiv zakona koji bi dopustio zaređivanje žena za biskupe, završivši tako 12-godišnju debatu o jednom od najkontroverznijih pitanja u anglikanskoj zajednici.

Da bi taj zakon prošao trebala je dvotrećinska većina u svaka od tri doma Opće sinode, a to su domovi biskupa, svećenstva i laika.
„Prošao je u domovima biskupa i svećenstva, ali je izgubio u kući laika. Prijedlog je izgubljen… nećemo nastaviti dalje“, rekao je yorkški nadbiskup John Sentamu.

Žene već djeluju kao biskupi u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i SAD-u, ali Engleska crkva, matična crkva za oko 80 milijuna anglikanaca diljem svijeta, nije uspjela pomiriti reformatore i tradicionaliste glede pitanja da se ženama isto omogući i u Engleskoj. Imajući funkciju biskupa žene bi bile u superiornom položaju prema drugim svećenicima. U Anglikanskoj crkvi diljem svijeta 23 žene obnašaju funkciju biskupa i kao takve mogu donositi važne odluke kojih se naravno moraju pridržavati i muški svećenici, hijerarhijski podređeni. Smatra se da je to bio između ostalih jedan od razloga neslaganja s predloženim mjerama. Tradicionalistima je  pomalo strano pokoravati se naredbama ženskog vodstva. Anglikanska crkva je naime uvela ređenje žena za svećenike 1994. god. i danas one čine čak trećinu ukupnog klera.

Reakcije na donesenu odluku bile su dvojake. Tradicionalisti smatraju kako bi takav potez još dodatno pojačao odvojenost od rimokatolika te urušio ionako slabe šanse za jedinstvo. Oslanjajući se na biblijsko učenje tvrde kako Crkva treba u ulozi pastira imati isključivo muškarca a, ne ženu. Nasuprot tome zagovornici ređenja žena za biskupe bili su vidljivo razočarani odlukom. Među njima najglasniji je bio, sad već gotovo umirovljeni, nadbiskup Canterburryja koji je u intervjuu izjavio: “Osjećam duboku tugu zbog ovakva ishoda i nadam se da će odluka biti promijenjena u što skorijem roku.” Cannon Simon Killwick, vikar Kristove crkve i vođa katoličke struje na sinodi je rekao kako bi uvođenje novih pravila, pod tim je mislio na žene u ulozi biskupa, bilo sasvim pogrešno.

Mogućnost za novo preispitivanje odluke bit će moguće tek za 3 godine odnosno 2015., a dotad će Engleska crkva imati dovoljno vremena da razmotri koje je istinsko poslanje i uloga žene u pastoralu.

J.J. | Bitno.net