Nova enciklika pape Franje Fratelli tutti danas je ugledala svjetlo dana.

Dokument socijalnog karaktera progovorio je o brojnim pitanjima i uzrocima koji pomažu, ali i narušavaju općeljudsko bratstvo.

U tom kontekstu Sveti se Otac dotaknuo teme nasilja i oprosta, citirajući pritom Pismo Hrvatske biskupske konferencije o pedesetoj obljetnici završetka Drugoga svjetskog rata, objavljeno 1995. godine.

“Kad se nepravde odviju na obje strane, važno je jasno uzeti u obzir jesu li bile jednako teške ili na bilo koji način usporedive. Nasilje koje je počinila država, koristeći svoje strukture i moć, nije na istoj razini kao ono koje je počinila određena skupina. U svakom slučaju, nitko ne može tvrditi da se treba komemorirati isključivo nepravedna patnja samo jedne strane. Hrvatski biskupi istaknuli su da “svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke”, napisao je papa Franjo u 253. točki svoje treće enciklike.

Pismo o Drugom svjetskom ratu, s centralnom temom oprosta i mira, postalo je time vjerojatno prvi dokument hrvatskih biskupa koji je završio u nekoj papinskoj enciklici (barem sudeći po pretrazi na mrežnoj stranici papalencyclicals.net).

Inače, odlomak kojeg spominje Sveti Otac u cijelosti glasi ovako: “Pravo na život i dostojanstvo svake osobe pod Božjom je zaštitom. Stoga svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka, stvorena na sliku i priliku Božju.”

Ove godine obilježena je 25. obljetnica spomenutog Pisma koje je objavljeno isti dan kada je započela vojno-redarstvena operacija “Bljesak”. Upravo se ta podudarnost smatra razlogom zašto je dokument ostao nezapažen u domaćoj i svjetskoj javnosti.

Na kraju, dodajmo kako je papa Franjo u Fratelli tutti spomenuo i dokumente drugih biskupskih konferencija.

Više o enciklici možete pročitati OVDJE, a cjeloviti dokument na nekoliko svjetskih jezika možete pronaći OVDJE.