Sirija

Prema riječima oca Selwanija Loftyja, župnika u Minyi, islamski ekstremisti, pristaše svrgnutog egipatskog predsjednika Morsija, uništili su Samostan Blažene Djevice Marije i tri crkve u sklopu samostana, od kojih je jedna vrijedan arheološki lokalitet. Jedan od ekstremista na zidu je ispisao grafit „donate to the Martyrs Mosque“, aludirajući na prosvjednike ubijene u akciji egipatske vojske.

U organiziranoj kampanji zastrašivanja kršćana, islamski su ekstremisti u posljednjih nekoliko dana uništili gotovo 60 kršćanskih objekata u Egiptu, o čemu je izvijestio i Bitno.net.

-Oni (Muslimanska braća, op. a.) misle da su kršćani odgovorni za Morsijev pad. Točno je da su kršćani sudjelovali u prosvjedima protiv Morsija, ali ondje je bilo i 30 milijuna Egipćana, većinom muslimana, koji su izašli na ulice… Napadom na kršćane žele u Egiptu izazvati kaos – izjavio je u razgovoru za Agenciju Fides Koptski katolički biskup Luxora, mons. Youhannes Zakaria.

[facebook]Želiš li čitati samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

-Želim istaknuti da Katolička crkva u Egiptu, od Aleksandrije do Aswana, vodi više od 200 škola u kojima kršćani i muslimani sjede jedni kraj drugih… Samo dijalogom i uzajamnim poštovanjem možemo izaći iz ove dramatične situacije – zaključio je mons. Zakaria.

Značajna je i izjava kardinala Leonarda Sandrija, prefekta Kongregacije za Istočne Crkve, koji je osudio nasilje nad kršćanima u Egiptu i pozvao na nacionalno pomirenje.
-Uništavanja kršćanskih crkava je neprihvatljivo. Obnova zemlje mora započeti poštivanjem ljudske osobe, uzajamnim poštivanjem svih religija, te uvažavanjem vjerske slobode. Božja zapovijed ljubavi prema bližnjemu mora vrijediti za svakoga – i muslimana i kršćanina – izjavio je za Radio Vatikan kardinal Sandri, te naglasio kako religija ne smije služiti kao opravdanje za nasilje.

M. V. Bitno.net