Četverodnevnom duhovnom obnovom u Kući susreta Tabor te svečanim misnim slavljem i prigodnim molitveno-meditativnim susretom u franjevačkoj crkvi u Samoboru, u nedjelju 7. prosinca 2014. obilježena je prva obljetnica smrti fra Zvjezdana Linića.

U zahvalnosti za život i bogat plodonosan pastoralni rad toga omiljenog franjevca, njegovi mnogobrojni prijatelji iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva okupili su se na duhovnoj obnovi, koja se u Kući susreta Tabor od 4. do 7. prosinca pod vodstvom fra Ivana Matića odvijala u pod geslom “Isuse, dobroto beskrajna”. Upravo je fra Ivan nakon fra Zvjezdanove smrti od strane uprave Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda postavljen za voditelja „Tabora”, te nastavio njegovo evangelizacijsko djelovanje, odnosno organiziranje i provođenje duhovnih seminara. Duhovnu obnovu obilježila su mnoga svjedočanstva na lik i djelo fra Zvjezdana. U petak 5. prosinca u popodnevnim satima predstavljena je knjiga “Samo ljubav liječi”, u kojoj su sabrani tekstovi koje je posljednjih godina fra Zvjezdan objavljivao kroz svoju kolumnu u “Večernjem listu”. “Večernji list” je i izdavač knjige, a Linićeve tekstove za knjigu odabrao je novinar Darko Pavičić.

U nedjelju ujutro sudionici duhovne obnove pohodili su fra Zvjezdanov grob na Samoborskom groblju, dok je u večernjim satima fra Ivan predvodio svečanu misu u prepunoj franjevačkoj crkvi u Samoboru, gdje je fra Zvjezdan u kontinuitetu djelovao od utemeljenja Kuće susreta Tabor 1997. godine, sve do smrti.

“Fra Zvjezdan je živio i naviještao evanđelje, kao tješitelj ranjenih srdaca, spreman uvijek približiti ljudima Isusa. Toliki su po njemu na čudesan način doživjeli oproštenje i susret sa živim Bogom, što je znak da je bio autentičan Kristov svjedok među nama. Kao franjevci radosni smo da smo imali takvog brata od kojeg možemo puno naučiti”, istaknuo je fra Ivan u propovijedi, usporedivši fra Zvjezdana s Ivanom Krstiteljem, s obzirom da je kroz seminare duhovne obnove, napisane knjige i na druge načine propovijedajući i naviještajući Radosnu vijest u pustinji ovoga svijeta bio snažan Kristov glas. Na kraju je naglasio kako je fra Zvjezdan i u patnji bio potpuno predan spasitelju Isusu Kristu, svjedočeći njegovu milost i ljubav.

Nakon mise, na spomen fra Zvjezdana Linića upriličen je molitveno-meditativni program, u kojem su se kroz riječ, pjesmu, sliku i svjedočanstva neki od fra Zvjezdanovih članova obitelji, prijatelja i suradnika prisjetili snažnog utjecaja na njihov život toga manjeg brata franjevca, ali po primjeru života i djelotvornoj ljubavi velikog čovjeka i Kristovog svećenika. Dirljivo svjedočanstvo iznijela je fra Zvjezdanova sestra Neda Kukuljan, a potom i njezina snaha Nikolina, zatim njegov nećak Vladimir Sušanj sa suprugom Katarinom, sestrom Martinom i djecom; Ružica i Stjepan Lice, Vesna i Davor Terzić, Ljerka i Nino Majer, te na kraju Lucija Tomić koja za tri dana ulazi u strogi karmelićanski samostan u španjolskoj. Nastupili su i Mirta Lice na harfi, te obitelj Rimac. Svoj osobni doprinos dala je i mlada akademska slikarica i grafičarka Vanja Jović naslikavši fra Zvjezdanov portret.

Fra Zvjezdan je umro 7. prosinca 2013. u ranim jutarnjim satima u Kući susreta Tabor u 73. godini života, 56. redovništva i 47. svećeništva.

IKA | Bitno.net