teniski klub Valdocco, duhovni tenis

Popularni talijanski svetac i osnivač reda salezijanaca, don Ivan Bosco, osim što je bio poznat po svojoj vjernosti Kristu, snovima i daru ispovijedanja, također je bio vrstan pedagog.

Imajući veliku ljubav za djecu i mlade kojima je posvetio cijeli svoj život, Don Bosco je svakoga od njih htio dovesti Kristu, međutim, kako bi neki očekivali, nije ih htio zatvoriti u “klauzuru”, već je široki prostor i dostojanstvo pridavao rekreaciji, sportu, glazbi, kazalištu tj., kako je sam volio reći, dvorištu.

Njegov pristup, danas poznat u cijelom svijetu, odlučio je iskoristiti i mladi zagrebački trener tenisa, Jure Vrdoljak, otvorivši, recimo to tako, netipičnu školu tenisa.

“Dok sam radio kao profesor tjelesnog u katoličkoj školi u Zagrebu, redovito smo na početku i kraju školskog dana imali molitvu. S obzirom na to da je tjelesni uvijek bio posljednji sat, mene je molitva redovito zapala”, započinje svoju priču ovaj mladi trener tenisa i diplomirani profesor kineziologije koji posebno štuje talijanskog sveca.

“Često sam učenicima čitao i prepričavao Don Boscove snove i njima se to svidjelo, dapače, uskoro su tražili da ih čitam svaki dan. Ako bih kojim slučajem zaboravio, ili se ne bih pripremio oni bi mi rekli: ‘Profesore, zar danas nema snova?'”

Jure je uskoro ipak ostao bez posla, nakon što se osoba koju je mijenjao vratila na svoje radno mjesto. Međutim ta situacija poslužila mu je kao odskočna daska za projekt kakvog još nema na našim prostorima.

“Razmišljao sam što bih dalje radio te sam, s obzirom na to da sam i prije radio kao teniski trener u jednom klubu, odlučio otvoriti školu tenisa, ali koja će imati i duhovni sadržaj jer se nigdje u Hrvatskoj nisam susreo s tim. Uskoro sam program predstavio djeci u Prvoj katoličkoj školi, kao i u Salezijanskoj školi te u oratoriju župe Marije Pomoćnice na Knežiji, dobivši i prve polaznike.”

Teniski klub Valdocco, koji je ime dobio po prvom oratoriju Don Bosca, s radom je započe 31. siječnja ove godine u zagrebačkom naselju Prečko, međutim nisu svi spremno dočekali tu ideju.

“Mnogi su komentirali da što mi to treba, da će biti manje djece jer će neke odbiti duhovni sadržaj. Kad bih roditeljima djece koju sam do tada trenirao u drugom klubu i koji su se raspitivali za mene, rekao kako sada vodim duhovni tenis, znali su prevrtati očima, vidjelo se da im je malo čudno. Drugima je pak bilo zanimljivo jer nisu vidjeli ništa slično. Djeca pogotovo to dobro prihvaćaju.”

Međutim Jure nije htio od treninga napraviti “zatvoreni klub” za katolike. Njegovi treninzi podijeljeni su, osim po dobnim skupinama, i na klasični, duhovni te individualni trening za odrasle, tako da djeca koja ne žele, ili nisu odgajana u vjeri i dalje mogu uživati u čarima ovog sporta.

Za razliku od klasičnog treninga, duhovna kategorija sadrži molitvu na početku i kraju svakog susreta, pripovijedanje snova Don Bosca na posljednjem treningu u tjednu, koje vodi sam Jure, povremeni odlazak svih članova kluba na zajedničku misu i druženje uz različite aktivnosti te „duhovne dane tenisa“ uz organizirane bibliodrame za djecu koje će voditi jedna časna sestra.

Ono što posebno veseli trenera Juru jest činjenica da su se priključila i djeca koja nisu iz katoličkih škola.

“U startu sam rekao kakav je program, njima i roditeljima je to bilo ok, i sad su tu”, dodaje zadovoljno, podsjećajući nas pritom na jednog drugog sveca koji se često služio inovacijama kako bi evangelizirao, svetog Maksimilijana Kolbea.

Teniski klub Valdocco trenutačno održava besplatnu školu tenisa za djecu od 4 do 14 godina, koja traje do 1. listopada te uključuje tri treninga u tjednu. Posljednjeg dana besplatne škole održat će se turnir za sve polaznike te će biti upriličena dodjela medalja za sudionike.

Više informacija možete vidjeti na njihovoj web stranici www.tk-valdocco.hr ili na Facebook stranici Tenis klub Valdocco.  

Tino Krvavica | Bitno.net