Dok je čitao apel na kraju opće audijencije srijedom 2. rujna, uz Papu je stajao maronitski libanonski svećenik Georges Breidy držeći u ruci zastavu te zemlje. Prošlo je mjesec dana od tragične eksplozije u Bejrutu, podsjetio je Papa, primijetivši da je više od stotinu godina Libanon bio „zemlja nade“ i da su „Libanonci uvijek čuvali svoju vjeru u Boga i pokazali sposobnost učiniti svoju zemlju jedinstvenim mjestom snošljivosti, poštovanja i suživota u toj regiji“. Libanon predstavlja nešto više od države: Libanon je poruka nade, to je primjer pluralizma kako za Istok tako i za Zapad. Za dobro same te zemlje, ali i svijeta, ne smijemo dopustiti da ta baština bude izgubljena, poručio je Papa.

Papa je od političara i vjerskih vođa zatražio da im na prvome mjestu bude opće dobro i „da se iskreno i transparentno založe u djelu obnove“, a međunarodnu zajednicu da podupre tu zemlju. Posebnu poruku Papa je uputio pogođenima nedavnom razornom eksplozijom u glavnome gradu: „Hrabro, braćo! Vjera i molitva neka vam budu snagom. Ne napuštajte svoje domove i svoju djedovinu, ne dopustite da propadnu snovi onih koji su vjerovali u budućnost lijepe zemlje blagostanja“.

Pastire mjesne Crkve, sve svećenike, redovnike i redovnice Papa je pozvao da budu blizu svome narodu prednjačeći u primjeru siromaštva i poniznosti te da budu „tvorci sloge“ i „istinske kulture susreta“.

Na opći dan molitve i posta za Libanon Papa je u tu zemlju kao svog predstavnika poslao državnog tajnika kardinala Pietra Parolina, a pozvao je i „braću i sestre drugih vjeroispovijesti i vjerskih tradicija da se pridruže toj inicijativi na načine koje budu smatrali najprikladnijima“.

U Zagrebu se molitva održava u kapeli Corpus Domini u sklopu molitvene inicijative „24 sata pred Gospodinom” klanjatelja euharistije.