Govoreći o dokumentu za Radio Vatikan, biskup Guy Harpigny,  glasnogovornik Belgijske biskupske konferencije, rekao je da globalni pristup u prvom redu znači saslušati žrtve, razbiti zavjeru šutnje, objaviti istinu i javno priznati činjenice, kao i odgovor na zahtjeve žrtava i naknadu za pretrpljenu bol.

Belgija

Valja izvući pouku iz bolnih pripovijedanja žrtava, razbiti zavjeru šutnje i pred lice pravde izvesti zlostavljače, ali u prvom redu treba udariti temelje za budući rad i suzbijanje spolnih zlostavljanja, s tim su nakana belgijski biskupi objavili dokument naslovljen: Skrivena patnja – za globalni pristup spolnim zlostavljanjima u Crkvi.

Govoreći o dokumentu za Radio Vatikan biskup Guy Harpigny, biskupija Tournai, glasnogovornik Belgijske biskupske konferencije, rekao je da globalni pristup u prvom redu znači saslušati žrtve, razbiti zavjeru šutnje, objaviti istinu i javno priznati činjenice, kao i odgovor na zahtjeve žrtava i naknadu za pretrpljenu bol. Dokument predviđa i druge mogućnosti, primjerice posredovanje i arbitražu za zastarjele slučajeve te odštetu osobama ako je budu zahtijevale. Biskupi u prvom redu misle na žrtve zlostavljanja, koje pate i patit će do kraja života. Njima je potrebna pomoć, njih valja saslušati a upravo to želimo učiniti – objasnio je biskup.

Na upit o važnosti dokumenta, rekao je da je riječ o prvom ali ne i posljednjem koraku da se odgovori na iščekivanja žrtava i javnosti. Uvjereni smo da je pred nama dug put, ovo je način da se pomogne žrtvama, ali mislim da se imamo posvetiti i duhovnom vidiku pomoći; polazeći od svoje kršćanske vjere moramo promisliti o tome kako pomoći osobama da u teškim situacijama shvate kako i u Evanđelju mogu pronaći snagu za sučeljavanje s osobnom patnjom. Pod tim vidikom još ništa nismo učinili. Željeli smo zadovoljiti pravdu, nadoknaditi štetu i iskreno saslušati žrtve – istaknuo je biskup dodajući da svekolika kršćanska zajednica ima surađivati da se više ne ponovi zlostavljanje maloljetnika. (rv/bitno.net)