„Novi izazovi za svjedočanstvo Crkvi u Europi“, tema je o kojoj su predstavnici svih kršćanskih Crkvi nazočnih u Europi razgovarali na trodnevnom skupu Zajedničkoga odbora Konferencije europskih Crkvi (KEK) i Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Ženevi.

Maroun

Na skupu se govorilo o demografskim, političkim i gospodarskim izazovima pred kojima se nalaze Crkve i društvo.
U razgovoru za agenciju Fides tuniski nadbiskup mons. Maroun Elias Lahham ukratko je opisao stanje u zemlji kojoj prijeti nova krizi ne poduzmu li se ozbiljni koraci na gospodarstvenom planu. Prosječni Tunižanin želi samo dvije stvari: sigurnost i posao, a upravo je to u pitanju sadašnjega stanja u toj sjevernoafričkoj zemlji.
Švicarski filozof i ateist Alain de Botton (42) želi, kako piše The Guardian, u samom financijskom središtu Londona izgraditi hram za ateiste. Premda su ateisti dobrodošli u crkve i sinagoge, ipak su to mjesta vjere pa stoga i nepodobna za ljude koji ne vjeruju u Boga, kaže Botton te dodaje: Ateisti imaju u određenim prigodama jednake osjećaje i potrebe kao i vjernici. Stoga bi bilo važno da imaju i neko mjesto kamo bi mogli otići. Britanske novine izvješćuju da bi predviđeni hram koštao oko milijun i dvjesta tisuća franaka. Pola od te sume dolazi od nepoznatih darovatelja.
Seksualna zloporaba trebala bi se prema riječima Adolfa Gallwitza, policijskoga psihologa, osloboditi od prizvuka crkvenosti. Psiholog je to izjavio na studijskim danima katoličke akademije u Trieru gdje je bilo govora o kriminalitetu djece i protiv djece, a da je seksualna njihova zloporaba opće društveni problem, jer se još uvijek najviše takvih zlodjela događa u obiteljima, a da ima više pedofila među svećenstvom, jedva se može tvrditi, kaže Gallwitz. (rv/bitno.net)